Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 12.08.2018

Historia lodów. Jaki jest rodowód mroźnego deseru?

Lodami pod różnymi postaciami raczymy się już od 5 tysięcy lat. O historii tego przysmaku i jego wizerunku w filmie rozmawialiśmy w Czwórce. 
Posłuchaj
  • Długi rodowód lodów. "Kiedyś do ich produkcji sprowadzano śnieg z górskich szczytów” (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

ramen pałeczki japonia 1200.jpg
Ramen. Kultowa zupa z ekranu filmowego na nasz stół

Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów. To smak, który kojarzy się z przyjemnością, wielu - z dzieciństwem. Jedni zajadają się czekoladowymi, inni wolą sorbety. Możemy wybierać z setek rodzajów: w różku, kubeczku, na patyku. Są gałki, lody włoskie i tajskie. I wszystkie są przepyszne, ale skąd tak naprawdę się wzięły? Gdzie po raz pierwszy podano ten przysmak? Kto jest jego twórcą? O historii lodów, w Czwórce opowiada Tomasz Więcek z biura prasowego braci Koral.

Za pierwszego producenta lodów w Polsce uznaje się Franciszka Żarneckiego, piekarza z Podhala. Mało kto wie, ale to właśnie ten region jest Mekką mroźnego deseru Tomasz Więcek

- Trudno jest ustalić kiedy stworzono jeden z najpopularniejszych deserów świata. Źródła podają różne daty. Jednym z najbardziej wiarygodnych jest to, które podaje, że już 5 tys. lat temu produkowali je Chińczycy - opowiadał gość Czwórki. - Miały może niewiele wspólnego z lodami w postaci, w jakiej zjadamy je teraz, ale pewne jest, że już wtedy serwowano mrożone desery - opowiadał.

Do czego były podobne w smaku lody naszych przodków? Jak je pozyskiwano? W jaki sposób ewoluowały do postaci, w jakiej możemy je dostać współcześnie? Czy to prawda, że Neron nagradzał swoich żołnierzy lodami? Jak wartościowy był to przysmak? O tym w załączonym nagraniu.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji >>>, w której mówiliśmy o lodowym festiwalu, podczas którego można spróbować najdziwniejszych smaków, a także o kulinarnym French Touch - kampanii promującej kulturę i kuchnię francuską. Opowiedziała o niej Sylwia Sasal. Zapraszamy do wysłuchania nagrania.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Goście: Tomasz Więcek (biuro prasowe braci Koral), Sylwia Sasal (rzeczniczka kampanii "French Touch")

Data emisji: 12.08.2018

Godzina emisji: 15.13

ac