Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 30.12.2018

Deser jako artefakt. O kuchni Granta Achatza

W restauracji "Alinea" w Chicago szef kuchni zaskakuje gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem serowanych potraw. - Grant Achatz ma wyrazisty styl i charyzmę. Jest nie tylko mistrzem kuchni, lecz także czarodziejem i artystą - opowiada znawca kuchni i kina Jakub Gutek.
Posłuchaj
  • Kuchnia kreatywna Granta Achatza (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

Czytaj także
Rzym 1200 free.jpg
Kultura i kulinaria są we Włoszech nierozłączne

Achatz w "Alinei" "konstruuje" dania już od 13 lat. Kiedy zaczynał - o tym, co robi, mówiło się "kuchnia molekularna". - Pianki sferyczne i wybuchy były na porządku dziennym w jego kuchni. Ale nie o samą technikę tworzenia potraw tutaj chodziło. Grant Achatz był bowiem jedną z pierwszych osób, która połączyła kuchnię molekularną z klasyczną kuchnią francuską - opowiada gość Czwórki. 

"Alinea" jest jedną z 14 amerykańskich restauracji, które mają na koncie trzy  gwiazdki Michelin. A to, co świadczy o wyjątkowości tego miejsca, to m.in. sposób serwowania potraw. - Na wielkim stole nie ma talerzy, ale jest specjalny obrus, na którym można malować jedzeniem. Deser powstaje na oczach gości. Przypomina obraz, który wybucha, a i tak można go zjeść - zdradza Jakub Gutek.


Czytaj także
myszka miki 1200.jpg
Animowane jedzenie. Czy Disney jest smaczny?

W jaki sposób choroba szefa kuchni ugruntowała jego renomę? Czy myśl Achatza przyjęła się w innych restauracjach na świecie? Czy w 2019 roku pożegnamy się ze sztućcami? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

W audycji także szef kuchni Marcin Budynek opowiada o swojej wizycie w restauracji Granta Achatza - POSŁUCHAJ >>>

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Jakub Gutek (Films for Food)

Data emisji: 30.12.2018

Godzina emisji: 13.08

kul/jp