Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 16.05.2020

Chleb powszedni, a niezwykły. Opowiada o nim Chlebodawca

Samodzielne pieczenie stało się rytuałem powtarzanym przez wiele rodzin. O sztuce pieczenia chleba opowiada m.in. Arek Andrzejewski, znany jako Chlebodawca.

W czasach izolacji chleb jest tym, co robimy w domu najczęściej. Choć powszedni, niektórzy artyści wynieśli go do rangi dzieła sztuki. Zrobił tak np. Janek Simon, który w 2005 roku stworzył chodzące chleby z nogami owadów, posiadające umiejętność omijania przeszkód. Pieczywo stało pełnoprawnym dziełem sztuki i znajdowało m.in. brukselskim BOZAR czy warszawskiej Zachęcie.​ Chałka stworzona przez amerykańskiego artystę Jeffa Koonsa to dzieło warte kilka tysięcy dolarów.

Izolacja społeczna przyczyniła się to tego, że zaczęliśmy próbować swoich sił w pieczeniu chleba we własnych domach. - Bardzo podoba mi się ta inicjatywa, bo od dawna namawiam ludzi, by próbowali pieczenia chleba na własną rękę. Satysfakcja ze stworzenia czegoś tak pysznego gwarantowana - opowiadał Arek Andrzejewski, znany jako Chlebodawca.

Arek Andrzejewski - Chlebodawca Arek Andrzejewski - Chlebodawca

Pieczenie, jak mówił jest formą sztuki, bo do sukcesu nie wystarczy mąka, woda i zakwas. - Musimy po drodze pokonać kilka kroków. Poza sprawdzonym przepisem przyda nam się zaangażowanie, sporo cierpliwości i dobry zakwas - mówił. A sztuką jest dla niego przede wszystkim smak.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Data emisji: 17.05.2020

Godzina emisji: 13.08

ac/kd