Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Piotr Grabka 03.06.2019

Włoscy futuryści i ich kuchnia

- Marinettiemu nie chodziło o tanią sensację. Kiedy przystąpił do formułowania futuryzmu był już spełniony literacko. 10 lat wcześniej, w 1899 roku, kiedy miał 23 lata wygrał poważny konkurs literacki dużego pisma francuskiego - mówił w Dwójce Paweł Brylski, autor bloga NoKuchWa (Nowa Kuchnia Warszawska).
Posłuchaj
  • Kuchnia włoska według futurystów (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Na początku 1909 roku Filippo Tommaso Marinetti ogłosił na łamach paryskiego dziennika "Le Figaro" Manifest futuryzmu. Było to pierwsze oficjalne wystąpienie twórców tego ruchu artystycznego. W kolejnych latach ukazały się też inne manifesty, w tym manifest kuchni futurystycznej (1930).

- Do tej pory trwa spór o całe dziedzictwo futuryzmu. Czy traktować to jako pełnowartościowe dzieło sztuki, czy jako pewnego rodzaju dokument epoki? Ja widzę w tym bardzo trafną diagnozę pewnego okresu historycznego, pewnych zmian cywilizacyjnych oraz w obrębie bycia człowieka w świecie, które również wpisały się w kuchnię - przekonywał Paweł Brylski.

Jak włoską kuchnię widział Marinetti i inni futuryści? Dlaczego nie było w niej miejsca na... makaron? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Paweł Brylski (autor bloga NoKuchWa - Nowa Kuchnia Warszawska, współpracownik Muzeum Sztuki Nowoczesnej)

Data emisji: 1.06.2019

Godzina emisji: 12.30

mko/pg