Choć jadalna odmiana kasztanowca należy do luksusowych dodatków i nie jest łatwo znaleźć ją w sklepach, warto po nią sięgać. Dzięki swoim właściwościom kasztany jadalne wzmacniają odporność i przeciwdziałają infekcjom organizmu. Zawierają dużą ilość błonnika, który usprawnia procesy trawienne oraz zdrowe tłuszcze nienasycone niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dodatkowo bogate są w lecytynę poprawiającą pamięć; magnez, żelazo, potas i witaminy z grupy B. Choć są lekkostrawne, są też kaloryczne, dlatego należy je traktować jako źródło energii. Są za to pozbawione glutenu i śmiało mogą je spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej. Jadalne kasztany w smaku zbliżone są do orzechów, a ich zastosowanie w kuchni jest niemal nieograniczone: świeże mogą być spożywane na surowo, a ususzone można jeść poddane obróbce termicznej; pieczone, gotowane, smażone, a nawet w postaci kompotów. Nadają się do nadziewania mięs, farszu do naleśników czy też do przygotowania gęstych zup. Wypieki z mąki kasztanowej będą miały wyjątkowy smak i aromat. Pieczone i rozdrobnione kasztany można wykorzystać jako zamiennik kawy. Co ciekawe, z kasztanów jadalnych można również ekstrahować cukier.
Zapiekanka z jadalnych kasztanów Foto: pixabay.com
Aleksandra Rybińska