Czasy kwasów
Czasy się zmieniają, zmienia się również nasza codzienna dieta. Coraz chętniej sięgamy po wysoko przetworzone produkty, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową do niższego, czyli bardziej kwaśnego pH. Poza sokiem żołądkowym i moczem, które mają odczyn kwasowy, płyny wewnętrzne człowieka mają odczyn lekko alkaliczny.
Na czym polega proces fermentacji żywności?
Dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu najważniejsze jest pH krwi, które musi być utrzymywane w zakresie 7,35 – 7,45. Krew posiada własny system buforowy pozwalający na neutralizowanie nadmiaru kwasów, jednak jego przeciążenie powoduje osłabienie zdolności obronnych. Gdy brakuje minerałów alkalicznych krew zaczyna czerpać je z organów wewnętrznych. W ten sposób dochodzi do zachwiania równowagi i w konsekwencji – do zakwaszenia organizmu.
Cytryna mimo kwaśnego smaku jest zasadotwórcza. Foto: RyanMcGuire/Pixabay.com
Co nam grozi?
Ze spożywaniem posiłków typowo kwasowych przez krótki czas organizm sobie poradzi, ale jeśli tak wygląda nasza stała dieta, minerały z naszego organizmu przestaną nam wystarczać, przez co może dojść do demineralizacji tkanek. Organizm się odwapnia, przez co stajemy się narażeni na osteoporozę, próchnicę, łamania zębów i paznokci, chorobę wieńcową, miażdżycę, wylewy, nadżerki na błonach śluzowych, choroby wątroby, zmarszczki, cukrzycę, zmiany zwyrodnieniowe stawów oraz zmiany nowotworowe.
Produkty wysoko kwasotwórcze:
Cukier - białe kryształki powodują obniżenie pH krwi, a w konsekwencji (jeśli ich działanie nie jest zrównoważone przez żywność zasadotwórczą) zakwaszenie organizmu. Bezpośrednim skutkiem nadmiernego spożycia cukru może być nadprodukcja soków trawiennych i podrażnienie śluzówki żołądka, a efektem długofalowym m.in. rozwój wrzodów żołądka.
Ostrość da się zmierzyć!
Produkty mączne – ich nadmierne spożywanie może prowadzić do nadkwasoty, zgagi i podrażnienia błony śluzowej układu pokarmowego.
Mięso i wędliny (szczególnie wieprzowina) - spożywane w nadmiarze mogą negatywnie wpłynąć na równowagę organizmu. Pod tym względem bardziej szkodliwe są wędliny – z powodu wysokiej zawartości soli obniżają one pH efektywniej niż zwykłe mięso.
Ser żółty - to najbardziej kwasotwórczy produkt z grupy produktów nabiałowych. Warto łączyć go z warzywami np. ogórkiem czy pomidorem, które zrównoważą jego niekorzystny wpływ na nasze pH.
Ser żółty to najbardziej kwasotwórczy produkt z grupy produktów nabiałowych. Foto: Meditations/Pixabay.com
Kawa – jest jednym z najbardziej zakwaszających napojów. Nie oznacza to jednak, że trzeba z niej całkowicie rezygnować, ale warto kontrolować jej spożycie.
Czarna herbata - lepiej wybierać białe i zielone odmiany herbaty. Nie tylko ze względu na to, że zawierają więcej prozdrowotnych składników, ale również na to, że przez ich wpływ na pH. Herbata czarna to napój o działaniu zakwaszającym, podczas gdy herbata zielona i biała to produkty zasadotwórcze.
Alkohol – wino czy piwo w niewielkich ilościach mogą być korzystne dla zdrowia, jednak trzeba pamiętać, że alkohol posiada silne działanie zakwaszające. W szczególności dotyczy to trunków wysokoprocentowych.
Aleksandra Rybińska