Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik 20.10.2016

Miejskie jadalne rośliny - idealne dodatki do dań

Katarzyna Pruchnicka przedstawia słuchaczom dziko rosnące, jadalne rośliny prosto z... Trójkowego ogródka. Podobne każdy z nas może znaleźć zapewne w promieniu kilku kroków...

Babka lancetowata, krwawnik, babka zwyczajna, mniszek, tasznik, stokrotka, czy bluszczyk kurdybanek. - Bluszczyk kurdybanek ma małe okrągłe listki, które nie tylko ładnie wyglądają, ale też przepięknie pachną - tłumaczy Małgorzata Ruszkowska.

Katarzyna Pruchnicka zachęca do wyjścia na jesienny spacer i rozejrzenia się wokół w poszukiwaniu aromatycznych dodatków do dań. - Kuchnia z wykorzystaniem dziko rosnących roślin nie jest wcale tak trudna i dzika, a co za tym idzie przerażająca - mówi dziennikarka.

Zachęcamy do wysłuchania audioprzewodnika po dzikich, jadalnych roślinach.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: 
Małgorzata Ruszkowska (Mead Ladies)
Data emisji: 20.10.2016
Godzina emisji:
11.15

fbi/mp