Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Michał Czyżewski 18.08.2015

Nielegalne menu. Co Polacy jedli pod okupacją

– Jeśli ktoś radził sobie na czarnym rynku, coś lepszego mogło trafić do jego spiżarni – mówiła Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Okupacja od kuchni".
Posłuchaj
  • Okupacja od kuchni. Co Polacy jedli podczas II wojny światowej (Kwadrans bez muzyki/Dwójka)
Czytaj także

Jadłospis Polaków w latach 1939-1945 zależał od dwóch czynników: z jednej strony od zamożności, z drugiej zaś od zaradności. Oba były kluczowe na czarnym rynku. – Jeśli ktoś nie umiał odnaleźć się w nowej rzeczywistości, jego spiżarnia była praktycznie pusta – mówiła Aleksandra Zaprutko-Janicka.

Niektórzy, nie ufając oficjalnym zapewnieniom, że wojny nie będzie, robili zapasy jeszcze przed wrześniem 1939 r. Ci, którzy wtedy z nich kpili, podczas okupacji często głodowali. Tymczasem najprzezorniejsi Polacy zgromadzili żywność wystarczającą na kilka lat dla całej rodziny. Czasem jednak nawet im nie dopisywało szczęście.

***

Tytuł audycji: Kwadrans bez muzyki

Przygotowała: Aldona Łaniewska-Wołłk

Goście: Aleksandra Zaprutko-Janicka (autorka książki "Okupacja od kuchni")

Data emisji: 18.08.2015

Godzina emisji: 15.00

mc/jp