Jadłospis Polaków w latach 1939-1945 zależał od dwóch czynników: z jednej strony od zamożności, z drugiej zaś od zaradności. Oba były kluczowe na czarnym rynku. – Jeśli ktoś nie umiał odnaleźć się w nowej rzeczywistości, jego spiżarnia była praktycznie pusta – mówiła Aleksandra Zaprutko-Janicka.
Niektórzy, nie ufając oficjalnym zapewnieniom, że wojny nie będzie, robili zapasy jeszcze przed wrześniem 1939 r. Ci, którzy wtedy z nich kpili, podczas okupacji często głodowali. Tymczasem najprzezorniejsi Polacy zgromadzili żywność wystarczającą na kilka lat dla całej rodziny. Czasem jednak nawet im nie dopisywało szczęście.
***
Tytuł audycji: Kwadrans bez muzyki
Przygotowała: Aldona Łaniewska-Wołłk
Goście: Aleksandra Zaprutko-Janicka (autorka książki "Okupacja od kuchni")
Data emisji: 18.08.2015
Godzina emisji: 15.00
mc/jp