Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Sylwia Mróz 24.11.2016

Delikatna i z charakterem. Kuchnia włoska bez tajemnic

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. - Nie wyobrażam jej sobie bez pomidorów i oliwy - przyznaje kucharz Marco Ghia.

Trwa międzynarodowy tydzień kuchni włoskiej, więc warto przypomnieć jakie są jej flagowe produkty. Zdaniem Marco Ghia są to: ser Grana Padano, małe kiełbaski myśliwskie Cacciatorre, toskańskie Pecorino, szynka parmeńska, parmezan, zwany po włosku Parmigiano-Reggiano i ocet balsamiczny z Modeny, który znawca uważa za produkt "ezoteryczny".

Znawca kuchni włoskiej zachęca, by uczcić ten wyjątkowy tydzień przygotowując makaron i dbając o najwyższą jakość pozostałych składników potrawy. W programie zdradzamy, jaki jest sekret dobrego spaghetti i jak należy wybierać pomidory lub sos pomidorowy.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Goście: 
Marco Ghia (kucharz), Tessa Capponi Borawska (publicystka, felietonistka)
Data emisji:
23.11.2016
Godzina emisji:
11.16

sm