Trwa międzynarodowy tydzień kuchni włoskiej, więc warto przypomnieć jakie są jej flagowe produkty. Zdaniem Marco Ghia są to: ser Grana Padano, małe kiełbaski myśliwskie Cacciatorre, toskańskie Pecorino, szynka parmeńska, parmezan, zwany po włosku Parmigiano-Reggiano i ocet balsamiczny z Modeny, który znawca uważa za produkt "ezoteryczny".
Znawca kuchni włoskiej zachęca, by uczcić ten wyjątkowy tydzień przygotowując makaron i dbając o najwyższą jakość pozostałych składników potrawy. W programie zdradzamy, jaki jest sekret dobrego spaghetti i jak należy wybierać pomidory lub sos pomidorowy.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Goście: Marco Ghia (kucharz), Tessa Capponi Borawska (publicystka, felietonistka)
Data emisji: 23.11.2016
Godzina emisji: 11.16
sm