W Toruniu odbył się, jak co roku na wiosnę, Festiwal Smaków, na którym byli m.in. rolnicy i producenci żywności ekologicznej. Nie zabrakło również koneserów kuchni polskiej i tradycyjnych przysmaków. Hasłem tegorocznej edycji było "Swojskie i obce".
- Zastanawia mnie, czy coś, co było, jest historyczne i bardzo polskie, jest nasze czy nie? Jednym z przykładów jest słynne danie w całym zaborze pruskim, przede wszystkim w Prusach Wschodnich, jakim są klopsy królewskie: kwaśne gotowane pulpety z octem i kaparami. Było to danie w poprzek podziałów narodowych, jak wiele innych rzeczy, a w Toruniu jego smak łagodzono piernikiem - opowiada dr hab. Jarosław Dumanowski, historyk.
Więcej na temat przeplatania się kuchni polskiej z obcą w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: dr hab. Jarosław Dumanowski (historyk, Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika, opiekun merytoryczny toruńskiego Festiwalu Smaków)
Data emisji: 5.04.2017
Godzina emisji: 11.13
sm/ei