Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 11.04.2014

Apetyt na wspólne gotowanie

Studiują na różnych kierunkach, ale łączy ich pasja do gotowania. W Klubie Aktywności Rozmaitych wspólnie uczą się jak przyrządzać pyszne dania. Jak się okazuje, nie jest to wcale takie proste...
Apetyt na wspólne gotowanieGlow Images/East News

- Woda, mleko, jajka... Wydawałoby się, że to wystarczy, żeby zrobić naleśniki. Ale sekret tego dania tkwi w dobrze przygotowanym cieście - zdradzają uczestnicy warsztatów. - W trakcie naszych spotkań dzielimy się pracą i obowiązkami. Ale najważniejsze, że możemy wymieniać się doświadczeniami.

Warsztaty odbywają się raz lub dwa razy w miesiącu. Na więcej czasu nie starcza, bo większość kursantów studjuje i ma dodaktowe zajęcia. Ale jak sami mówią "spotkania przy garach" pozwalają im oderwać się od rzeczywistości i całkowicie zrelaksować. - Zdrowa żywność to temat, który jest bardzo na czasie - przekonują bohaterki reportażu Magdy Skawińskiej. - Wspólne pichcenie traktujemy jak dobrą rozrywkę. Wymieniamy się pomysłami na dania i chodzi nam po głowie myśl, żeby wydać książkę z naszymi ulubionymi i co najważniejsze sprawdzonymi przepisami. Czy to się uda - czas pokaże...

Reportaż Magdy Skawińskiej "Wspólne gotowanie" powstał w Studiu Dokumentu i Reportażu Polskiego Radia.

(kul)