Czy nowalijki są zdrowe? Zapytaliśmy o to dr hab. Ewelinę Hallmann, kierownik Zakładu Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW).
- To zależy od tego, z jakiej są produkcji, kto się zajmował wyprodukowaniem takich warzyw. Jest to związane z technikami uprawnymi, które są wykorzystywane przy produkcji, czyli zużyciem nawozów mineralnych a także środków ochrony roślin. Nie oszukujmy się - młode warzywa, szybko rosnące, bardzo szybko kumulują wszelkie zanieczyszczenia. Potem te zanieczyszczenia dostają się do naszego organizmu - wyjaśniła ekspert.
Co w takim razie warto kupić a czego raczej unikać? - Wszystkie warzywa są wartościowe. Mają w sobie i związki odżywcze, i tak zwane związki nieodżywcze, czyli witaminy, polifenole, karotenoidy, chlorofile - wszystko to, co nasz organizm do prawidłowego metabolizmu potrzebuje. Wszystkie warzywa są dobre, ale te z konwencjonalnej, masowej produkcji niosą w sobie jeszcze ten ładunek zanieczyszczeń, który może być szkodliwy - wskazała.
Zapraszamy do wysłuchania całego materiału.
***
Tytuł audycji: Ekspres Jedynki
Prowadzi: Karolina Rożej
Autorka materiału: Klaudia Porębska
Data emisji: 8.05.2018
Godzina emisji: 16.18
kk