Kultowe książki kucharskie: Barbara Bytnerewiczowa - Potrawy z mąki i kasz
- Codziennie w naszej diecie znajdziemy produkty sfermentowane - kefir, chleb, sery, dojrzewające wędliny. Kiszona kapusta, ogórki, zakwasy na żur czy barszcz czerwony to produkty, które zna każdy - mówi ekspert w rozmowie z Michałem Piwowarkiem.
Jeśli jednak ktoś nie ma pojęcia o kiszeniu, a chciałby się tym zająć, Michał Kępiński poleca biblię kiszenia czyli książkę "Sztuka fermentacji" Sandora Katza. W tej publikacji można znaleźć wszystko, od podstaw z kiszenia warzyw, owoców po kiszenie chleba czy wędlin.
- Ciekawym pomysłem jest np. kiszenie kwiatów, po to by uzyskać inny smak - mówi kulinarny ekspert. A jak najprościej coś ukisić? Czy kiszonki domowe są takie same jak te ze sklepu? O tym w materiale z audycji "Pierwsze słyszę".
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Michał Piwowarek
Data emisji: 2.01.2019
Godzina emisji: 7.15
pj/kd