- Już dawno zainteresowałem się zjawiskiem food tracków. Poznałem kuchnię uliczną za granicą, próbowałem różnych egzotycznych potraw, brakowało mi tego po powrocie do Polski - mówi gość Kamila Jasieńskiego. - Miałem swojego food tracka w Gdańsku, w 2013 roku czyli momencie szczytu popularności tego typu mobilnej gastronomii - dodaje.
Autor książki "Food Trucki - Pasja Na Kółkach" podkreśla, że mobilna gastronomia istniała w Polsce już w XX wieku. Przywołuje przykłady przedwojenne, opowieści z czasów PRLu czy początków XXI wieku.
Food track to część mobilnej gastronomii - samochód albo przyczepa, jeden rodzaj kuchni, w której specjalizują się kucharze. Ma swoją nazwę, identyfikację i zazwyczaj fanpage Jacek Tymoszuk
- Wybierając food tracki do swej książki patrzyłem, jak auto wizualnie się prezentuje - to było pierwsze kryterium. Druga sprawa - szukałem właścicieli, którzy mają coś do powiedzenia, cechują się charyzmą, no i trzecia rzecz to smaki - wyjaśnia rozmówca Czwórki.
Co jest najważniejsze w food tracku? Jak odnieść sukces w tym biznesie? Bez czego nie ma fajnego food tracka? O tym m.in. w nagraniu rozmowy z "Pierwsze słyszę".
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Jacek Tymoszuk (autor książki "Food Trucki - Pasja Na Kółkach")
Data emisji: 27.02.2019
Godzina emisji: 8.16
pj/kd