Dorośli są przyzwyczajeni do cukru, ponieważ jest on dodawany do większości produktów. Z tego też powodu ciężko jest nam go odstawić. Możemy go jednak zastępować zdrowszymi alternatywami, np. miodem. W odróżnieniu od osób starszych, stosunek maluchów do cukru jest inny. – Dla dziecka, które do tej pory nie znało słodkiego smaku płynącego z cukru, albo nie zna smaku słodyczy sklepowych, ten słodki smak, który jest w owocach jest wystarczający – skomentowała Joanna Anger. Dlatego też warto od najmłodszych lat wyrabiać u dzieci nawyk jedzenia owoców lub słodkich warzyw, np. batatów.
59:21 2021_07_06 21_00_07_RadioDzieciom_Strefa_Rodzica.mp3 Strefa Rodzica 6 lipca godz. 21:00
Bardzo często rodzaje smaków, które preferujemy to kwestia indywidualna. W związku z tym korzystne jest, aby już na początku rozszerzania diety doprawiać warzywa czy mięsa różnymi ziołami. W ten sposób dziecko będzie miało szansę poznać gamę smaków i przypraw. Co więcej w edukacji żywieniowej maluchów równie istotne jest wspólne przygotowywanie posiłków i nakrywanie do stołu razem z nimi. Jeśli rodzice i dzieci jedzą razem, dobrze aby na talerzu osób młodszych znalazło się to samo jedzenie, lecz pozbawione cukru czy soli. – Dzieci uczą się przez modelowanie i to modelowanie powinno zawsze być w takim kontekście, że dziecko widzi to, że rodzic odżywia się zdrowo i je regularnie – dodała Joanna Anger.
59:56 2021_07_06 21_59_51_RadioDzieciom_Strefa_Rodzica.mp3 Strefa Rodzica 6 lipca godz. 22:00
Kiedy dziecko poznaje nowe smaki, równocześnie zaznajamia się z dotąd nieznanymi fakturami jedzenia. Poprzez dotykanie np. ciepłych lub mokrych posiłków rączka dziecka może odbierać bodźce dotykowe. Kierując ją następnie do buzi maluch uczy się, jak pobierać pokarm oraz jaka może być jego wielkość, by móc na spokojnie go przeżuć i przełknąć. Dodatkowo jeśli zdecydujemy się na stosowanie metody BLW istotne jest, aby podawane warzywa i owoce były odpowiednio miękkie.
Niekorzystne jest, aby dzieci do 12 roku życia jadły grzyby leśne. Z kolei pieczarki można włączyć do ich diety już na początku. Jeśli chodzi o owoce, dobrze wiedzieć, że w przypadku jedzenia arbuza po raz pierwszy, pojawić się mogą podrażnienie wokół ust wywołane sokiem. Z korzyścią dla dzieci są także bogate w witaminy kiszonki, które wspomagają odporność.
Audycja: Strefa rodzica
Prowadziła: Joanna Ficińska
Gość: Joanna Anger, blogerka i współautorka książki o sezonowym BLW
Data emisji: 06.07.2021
Godzina emisji: 21.00.
Strefa rodzica w Polskim Radiu Dzieciom od poniedziałku do piątku od 21.00 do 23.00.
Polskie Radio Dzieciom to całodobowe radio dla dzieci i rodziców. Każdego tygodnia stacja emituje ponad 130 premierowych audycji w tym m.in. audycje edukacyjne, podróżnicze, kulturalne i rozrywkowe oraz bajki, słuchowiska i podcasty. W audycjach usłyszeć można znane i lubiane piosenki dla dzieci. Dziennikarze Polskiego Radia Dzieciom za pośrednictwem mediów społecznościowych angażują słuchaczy do aktywnego udziału w audycjach oraz zachęcają do wspólnej zabawy w licznych konkursach i zagadkach udostępnianych w formie kolorowych grafik.
Wszystkie audycje Polskiego Radia Dzieciom są źródłem wszechstronnej wiedzy, rozwijają w dzieciach wrażliwość na dźwięki i są bezpieczne – chronią najmłodszych przed niechcianymi bodźcami i informacjami, ponieważ stacja nie emituje żadnych reklam!
Więcej aktywności stacji można znaleźć na profilu Polskiego Radia Dzieciom w mediach społecznościowych.
---> SŁUCHAJ POLSKIEGO RADIA DZIECIOM <---