Polskie Radio Dzieciom

Co jedzą dzieci i o historii ich ulubionych smaków w "Strefie rodzica"

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2025 17:14
Ferie zimowe to idealny czas na odpoczynek i wspólne chwile z rodziną. W audycji "Strefa rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom w wydaniu prowadzonym przez duet "Tata nie ma siły" rozmawialiśmy o planach na ferie, o zimowych wyjazdach, ale także o jedzeniu, które odgrywa ważną rolę w życiu dzieci.
W Polskim Radiu Dzieciom o tym, co jedzą dzieci i o historii ich ulubionych przysmaków
W Polskim Radiu Dzieciom o tym, co jedzą dzieci i o historii ich ulubionych przysmakówFoto: Unsplash.com

Gościnią "Strefy rodzica" była Natalia Mętrak-Ruda, tłumaczka literatury i ekspertka od historii kulinariów. W audycji nie zabrakło wątku dotyczącego wyborów żywieniowych dzieci. - Smaki dzieci zmieniały się na przestrzeni lat, ale jedno jest pewne – nie ma nic lepszego niż wspólne jedzenie, które zbliża rodzinę - powiedziała powiedziała ekspertka.

- Historia kulinariów pokazuje, że to, co jedzą dzieci, nie zmienia się tak bardzo, jakbyśmy tego chcieli. Smaki są kształtowane przez tradycje, a także przez to, co serwują im rodzice. Warto zwrócić uwagę na to, jak dzieci uczą się smaków, bo to ma wpływ na ich nawyki żywieniowe w przyszłości – dodała Natalia Mętrak-Ruda.


Posłuchaj
59:16 2025_02_09 21_00_41_RadioDzieciom_Strefa_Rodzica.mp3 Strefa Rodzica 9 lutego godz. 21:00

Posłuchaj
58:03 2025_02_09 22_00_41_RadioDzieciom_Strefa_Rodzica.mp3 Strefa Rodzica 9 lutego godz. 22:00


Ważne jest, aby dzieci już od najmłodszych lat miały kontakt z różnorodnymi smakami i zdrowymi nawykami żywieniowymi. Dzieci powinny być wprowadzane do świata jedzenia w sposób naturalny, ale też edukacyjny, aby uczyły się rozróżniać, co jest dobre, a co niekoniecznie zdrowe. - Warto pamiętać, że to my, dorośli, jesteśmy pierwszymi przewodnikami po kulinarnym świecie dla dzieci. Jeżeli będziemy z nimi przygotowywać posiłki, pokazywać różne składniki, a potem zachęcać do ich próbowania, stworzymy im przestrzeń do budowania pozytywnego stosunku do jedzenia – wyjaśniła w audycji Mętrak-Ruda.
Więcej w załączonym zapisie rozmowy. Zapraszamy!

Audycja:  Strefa rodzica
Prowadzi: Duet "Tata nie ma siły"
Gość: Natalia Mętrak-Ruda, tłumaczka literatury i ekspertka od historii kulinariów
Emisja danych: 9.02.2025
Godzina emisja: 21.00

***

Od ponad różnych lat Polskie Radio Dzieciom wspiera rodziców w trudnych codziennych sytuacjach, sprawdzając audicję „Strefa rodzica”, której praktykę naszego życia można skonfrontować z teorią i wieloma dobrymi radami. Zadajemy wnikliwe pytania specjalistyczne, dotyczące szeroko pojętego wychowania, wychowania czy zdrowia. 

    Więcej podcastów "Strefa rodzica - Rozmowy z ekspertami" na podcasty.polskierdio.pl. 

    Polskie Radio Dzieciom - nadajemy na dziecięcej fali!

      


    Zobacz także
    Czytaj także

    "Rozwój krótkowzroczności obecnie jest lawinowy". Czy można to zatrzymać?

    Ostatnia aktualizacja: 21.08.2024 12:41
    Najnowsze badania wykazują, że do roku 2050 aż połowa ludzi na świecie będzie cierpiała na krótkowzroczność. Na czym polega ta wada, jak zdiagnozować u siebie problemy ze wzrokiem i czy rozwój tych chorób można zatrzymać? Na te i wiele innych pytań odpowiedziała w "Strefie Rodzica" dr hab. n. med. Agnieszka Kamińska – specjalista chorób oczu, retinolog i mikrochirurg z wieloletnim doświadczeniem.
    rozwiń zwiń
    Czytaj także

    Czy bieganie za dzieckiem z talerzem może być skuteczne? Jak nakarmić niejadka?

    Ostatnia aktualizacja: 30.09.2024 10:50
    Miała już za sobą przekupstwa, bieganie za dziećmi z talerzem, namawianie na różne sposoby, postanowiła jednak w końcu wyciągnąć wnioski i dokształcić się w tym zakresie. Dziś sama wie już jak rozszerzać dietę niemowlęcą, czy można przekonać maluchy do warzyw i jak sprawić aby chętnie zjadały przygotowane dla nich posiłki. W "Strefie rodzica" gościem Marty Kawalec była Monika Olczak, terapeuta karmienia, która radzi nie tylko z własnego doświadczenia, ale i wyksztalcenia. 
    rozwiń zwiń