Polskie Radio Dzieciom

Kuchnia Słowenii

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2019 15:01
Prawdziwa mieszanka smaków. Słowenia leży na styku wpływów kuchni alpejskiej, śródziemnomorskiej i bałkańskiej, co przyczyniło się do powstania bardzo ciekawej i różnorodnej kuchni.
Audio
mat. ilustracyjne
mat. ilustracyjneFoto: pixabay.com

Przyrządzamy potrawy, dowiadujemy się o pochodzeniu niektórych składników, poznajemy historie poszczególnych dań, a na deser uczymy się zasad savoir vivre. W każdą niedzielę o godz. 15.00, do stołu zaprasza Marta Powałowska.

Data emisji: 21.07.2019



Zobacz także
Czytaj także

Smakowite dania kuchni bułgarskiej

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2019 16:01
Gościem audycji była z Pamela Kaczmarek z Bułgarskiego Instytutu Kultury, która opowiadała o pysznościach, które można znaleźć na bułgarskim stole. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Specjały kuchni rumuńskiej

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2019 15:00
Wiele dań kuchni rumuńskiej jest pochodzenia tureckiego, austriackiego, węgierskiego czy rosyjskiego. Mamałyga, kwaśne zupy, kiszone warzywa, grillowane mięsa, słodkie pączki czy ciasta drożdżowe z bakaliami to niektóre ze specjałów. O rumuńskich smakołykach opowiadała w Polskim Radiu Dzieciom gośc specjalny audycji, Sabra Daici.
rozwiń zwiń