Nauka

Żuj, a nie utyjesz

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2011 12:00
Osoby, które dłużej niż zwykle przeżuwają pokarmy, mogą wchłaniać nawet o 12 proc. mniej kalorii, co bardziej chroni je przed nadwagą i otyłością - pisze "American Journal of Clinical Nutrition".
Żuj, a nie utyjesz
Foto: Flickr, Avid Hills, lic. CC
Żując, nie utyjesz
Osoby, które dłużej niż zwykle przeżuwają pokarmy, mogą wchłaniać nawet o 12 proc. mniej kalorii, co bardziej chroni je przed nadwagą i otyłością - pisze "American Journal of Clinical Nutrition". 
Przekonuje o tym Jie Li z uniwersytetu medycznego w Harbin w Chinach, który podczas śniadania obserwował 14 osób otyłych i 16 innych o prawidłowej masie ciała. Chiński uczony badał też jak ich organizmy reagują w zależności od sposobu jedzenia. Okazało się, że osoby, które dłużej przeżuwały potrawy, wydzielały mniej greliny, powstająceg w żołądku hormonu pobudzającego apetyt. Za to wytwarzały więcej hormonu CCK, który działa odwrotnie - zwiększa uczucie sytości. Przeżuwanie żywności nie miało natomiast wpływu na poziom glukozy we krwi oraz insuliny.
Adam Drewnowski, dyrektor University of Washington Center for Obesity Research w Seattle twierdzi, że samo dłuższe przeżuwanie powoduje, że szybciej powstaje uczucie sytości, co może się przyczynić do zmniejszenia liczby spożywanych kalorii. Ale przyznaje też, że niezbędne są dalsze badania.

Przekonuje o tym Jie Li z uniwersytetu medycznego w Harbin w Chinach, który podczas śniadania obserwował 14 osób otyłych i 16 innych o prawidłowej masie ciała. Chiński uczony badał też jak ich organizmy reagują w zależności od sposobu jedzenia. Okazało się, że osoby, które dłużej przeżuwały potrawy, wydzielały mniej greliny, powstająceg w żołądku hormonu pobudzającego apetyt. Za to wytwarzały więcej hormonu CCK, który działa odwrotnie - zwiększa uczucie sytości. Przeżuwanie żywności nie miało natomiast wpływu na poziom glukozy we krwi oraz insuliny.

Adam Drewnowski, dyrektor University of Washington Center for Obesity Research w Seattle twierdzi, że samo dłuższe przeżuwanie powoduje, że szybciej powstaje uczucie sytości, co może się przyczynić do zmniejszenia liczby spożywanych kalorii. Ale przyznaje też, że niezbędne są dalsze badania.

(ew/pap)

Czytaj także

Niezdrowa dieta źle wpływa na inteligencję dzieci

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2011 08:46
Dzieci, które jedzą dużo przetworzonej żywności, np. chipsów i słodyczy, mają nieco niższy iloraz inteligencji niż ich rówieśnicy na zdrowszej diecie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nowalijki mogą być groźne dla zdrowia

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2011 11:25
Rzodkiewki, sałata, szczypiorek kuszą, ale jak się okazuje, te wczesne warzywa mogą zawierać trujące, rakotwórcze związki.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Gotujemy i... smakujemy!

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2011 01:00
Mamy nadzieję, że minione świąteczne dni tylko rozbudziły Wasze apetyty i najbliższe wieczory bardzo chętnie spędzicie z nami w... kuchni, zapraszamy!
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dość diety, czas zacząć być szczęśliwym

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2011 13:59
Podobno, jak mówią nam poradniki, można schudnąć dziesiątki kilogramów "bez wyrzeczeń" i "w kilka tygodni". Tymczasem Michelle May w swojej książce "Jedz to, co kochasz, kochaj to, co jesz" przekonuje, że żadna dieta nie ma sensu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak wygrać z cukrzycą? Stosuj ekstremalną dietę

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2011 11:21
Ekstremalnie uboga dieta może w niektórych przypadkach cofnąć cukrzycę - twierdzą naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu Newcastle.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Niezdrowo, kalorycznie i tłusto, ale… megapysznie!

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2011 17:08
Omlety, smażony bekon, frytki, a na deser czekolada... To artykuł o najbardziej niezdrowych, ale i najsmaczniejszych potrawach, jakie można sobie wyobrazić. Uwaga! Jeśli akurat jesteś głodny, a lubisz dobrze zjeść – lepiej nie klikaj w ten tekst!
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nie opychaj się, bo możesz umrzeć

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2011 16:53
Smażona ryba, frytki, lody, gofry z bitą śmietaną – wszyscy lubimy takie jedzenie. Lekarze ostrzegają jednak, że z takim sposobem odżywiania sami pracujemy na poważne problemy z układem krążenia.
rozwiń zwiń