Nauka

Elektroniczny język pozna hiszpańskie wino

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2011 10:00
Naukowcy hiszpańscy opracowali urządzenie, zwane elektronicznym językiem, które potrafi rozpoznać cavę - hiszpańskie wino musujące - donosi serwis naukowy AlphaGalileo.
Elektroniczny język zidentyfikuje hiszpańskie wino
Naukowcy hiszpańscy opracowali urządzenie, zwane elektronicznym językiem, które potrafi rozpoznać cavę - hiszpańskie wino musujące. O ich osiągnięciu poinformował serwis naukowy AlphaGalileo.  
Cava jest hiszpańskim winem musującym, wytwarzanym głównie w Katalonii, w takiej samej technologii jak francuski szampan.
Naukowcy z Universitat Autonoma de Barcelona opracowali "elektroniczny język", urządzenie, które dzięki zespołowi czujników i matematycznym algorytmom, potrafi nauczyć się identyfikowania różnych typów cavy. Urządzenie potrafi zaklasyfikować wino, podobnie jak to robią zawodowi sommelierzy, a także wykryć jego defekt. 
W procesie produkcji, cava poddawana jest podwójnemu procesowi fermentacji. Druga fermentacja wina przebiega już w butelce. Butelki przechowuje się dnem do góry, żeby osad drożdży zgromadził się w szyjce. Następnie szyjkę zamraża się, dzięki temu można usunąć sam osad, a na jego miejsce dodać wino wymieszane z syropem z trzciny cukrowej. To ta domieszka decyduje o stopniu wytrawności wina.
W rezultacie powstaje siedem rodzajów cavy, od mocno wytrawnej (Brut Nature) do słodkiej. Elektroniczny język opracowany przez hiszpańskich naukowców potrafi na razie rozpoznawać trzy typy. Naukowcy pracują nad udoskonaleniem urządzenia.

Cava jest hiszpańskim winem musującym, wytwarzanym głównie w Katalonii, w takiej samej technologii jak francuski szampan.Naukowcy z Universitat Autonoma de Barcelona opracowali "elektroniczny język", urządzenie, które dzięki zespołowi czujników i matematycznym algorytmom, potrafi nauczyć się identyfikowania różnych typów cavy. Urządzenie potrafi zaklasyfikować wino, podobnie jak to robią zawodowi sommelierzy, a także wykryć jego defekt. 

W procesie produkcji, cava poddawana jest podwójnemu procesowi fermentacji. Druga fermentacja wina przebiega już w butelce. Butelki przechowuje się dnem do góry, żeby osad drożdży zgromadził się w szyjce. Następnie szyjkę zamraża się, dzięki temu można usunąć sam osad, a na jego miejsce dodać wino wymieszane z syropem z trzciny cukrowej. To ta domieszka decyduje o stopniu wytrawności wina.

W rezultacie powstaje siedem rodzajów cavy, od mocno wytrawnej (Brut Nature) do słodkiej. Elektroniczny język opracowany przez hiszpańskich naukowców potrafi na razie rozpoznawać trzy typy. Naukowcy pracują nad udoskonaleniem urządzenia.

(ew/pap)

Zobacz więcej na temat: Barcelona Hiszpania katalonia
Czytaj także

Kobieta w ciąży i kieliszek wina do obiadu

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2008 10:45
Kobieta w ciąży i kieliszek wina do obiadu
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polacy zmienili styl picia. Piwo najmodniejsze

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2010 05:30
Polacy piją mniej, a zamiast wódki sięgają po piwo i wino.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polska staje się krajem winnic

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2010 07:10
Na produkcji wina można w Polsce zarobić - w kraju działa 500 winnic, a co roku powstaje kilkadziesiąt nowych - pisze.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nie ważne ile pijemy alkoholu i tak grozi nam nadciśnienie tętnicze

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2011 07:22
Nawet niewielkie ilości spożywanego alkoholu mogą powodować zwiększenie ryzyka występowania nadciśnienia tętniczego.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Brytyjski rząd wyprzedaje starsze roczniki drogich win ze swojej piwniczki

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2011 02:30
Uzyskany w ten sposób przychód przeznaczy na zakup roczników młodszych i tańszych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Gratka dla miłosników wina. Licytacja najstarszego szampana z dna Bałtyku

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2011 02:57
Nie lada gratka dla miłośników szampana - w stolicy Wysp Alandzkich Mariehamn odbędzie się aukcja prawdopodobnie najstarszego zachowanego na świecie szampana.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Włosi największym producentem wina

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2011 11:19
Tak wynika z najnowszych danych Komisji Europejskiej. Na drugim miejscu plasują się Francuzi - odwieczni rywale Włochów w produkcji wina.
rozwiń zwiń