Proces gotowania jajka polega na zmianie konsystencji protein - pod wpływem temperatury zbijają się one w gęściejszą, stałą strukturę.
Jak wynika z badan naukowców z Uniwersity of California Irvine, opublikowanych na łamach "ChemBioChem", można odwrócić ten proces dzięki zastosowaniu odpowiednich środków chemicznych.
- Tak, znamy sposób na to, by "odgotować" jajko - mówi biochemik Gregory Weisssaid, jeden z autorów badań. - W naszym artykule opisujemy urządzenie, które odciąga od siebie ściśnięte proteiny.
Badacze z UCI nie szli na łatwiznę. Zmagali się nie z jajkami gotowanymi 10 minut, ale aż 20 minut. Udało im się przywrócić wnętrze jaj do stanu płynnego dzięki mocznikowi i swojemu wynalazkowi. Proces trwał kilka minut.
Przedziwny wynalazek ma znaczenie praktyczne. Znajdzie zastosowanie w wielu branżach - od serownictwa po farmację.
(ew/PopSci)