Najwięcej witaminy A i E mają ryby. Dietetycy szczególnie zalecają jedzenie ryb morskich, np. łososia czy makreli. – Natomiast dorsz zawiera spore ilości nieczęsto występującej w pożywieniu witaminy typu B1 – zapewnia doktor Anna Kołajtis-Dołowy z Katedry Żywienia SGGW w Warszawie.
Jak wyjaśnia ekspert, nie jest prawdą, że w rybach takich jak panga czy tilapia znajduje się więcej antybiotyków niż białka, ponieważ niedopuszczalne jest podawanie antybiotyków rybom czy innym zwierzętom hodowlanym. – Spożycie ryb w naszym kraju jest bardzo niskie i takie opinie, które pojawiają się na temat ryb importowanych, są nie tylko nieprawdziwe, lecz po prostu szkodliwe – twierdzi gość "Czterech Pór Roku". Oczywiście może się przypadkowo zdarzyć partia zanieczyszczonych ryb, mogą też zdarzyć się w rybach pasożyty, dlatego ważne jest, byśmy zawsze bardzo dokładnie je oczyścili, myli i poddawali obróbce termicznej. Bardzo istotne jest także to, skąd pochodzi ryba. Powinniśmy wiedzieć, że zawsze lepsze są ryby żyjące wolno niż te hodowlane. Bardziej wartościowe są ryby tłuste, gdyż zawierają kwasy omega-3 i omega-6. Ryby mają też bardzo delikatne mięso i najlepiej przyswajalne białko. Najwięcej białka jest w tuńczyku – aż 24 proc.
Co jeszcze warto wiedzieć o rybach? Jak wyjaśnia gość "Czterech Pór Roku", lepiej wybierać mniejsze, czyli młodsze egzemplarze, gdyż z pewnością będą zawierać mniej zanieczyszczeń niż dorosłe osobniki. Każdy rodzaj obróbki termicznej powoduje także pewne straty wartości odżywczej. Warto również pamiętać, że choć mrożenie ryb pozwala zachować sporo wartości odżywczych, to jednak przy rozmrażaniu ryby wypłukiwane są niestety spore ilości składników mineralnych.
Ryby z puszki też mają nieco niższą wartość odżywczą niż ryby świeże. Ale na przykład sardynki w puszkach są szczególnie zdrowe z racji sporej zawartości wapnia. Czy sushi jest zdrowe? Czy lepiej jeść ryby gotowane czy smażone? Posłuchajmy, co mówi na ten temat nasz ekspert.
Rozmawiali Marta Kielczyk i Zygmunt Chajzer.
(ks)