Wigilijne przepisy mają to do siebie, że większość potraw jest prosta w przygotowaniu, tradycyjna, tworzona z dbałością o dobór składników. Zestaw dań jest wspólny dla większości domów w Polsce, poza nielicznymi wyjątkami. Każda rodzina ma jednak swoje przepisy, w związku z czym nic nie smakuje tak samo. Tak jest np. z kluskami z makiem.
Ewa Gierko poleca, by przygotowania zacząć od mielenia namoczonego maku, najlepiej trzy razy. - Dodatkowo zaparzamy suszone śliwki, rodzynki, daktyle, co tylko mamy pod ręką. Gdy klusek nie jedzą dzieci, to do parzących się owoców dolewam odrobinę alkoholu - mówi restauratorka.
Do maku warto dodać olejek migdałowy, który nadaje potrawie dodatkowy aromat i poprawia smak. Dlaczego tak przygotowanych elementów lepiej nie mieszać, a przygotowywać w miarę rosnących apetytów uczestników kolacji wigilijnej? O tym mówimy w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Ewa Gierko (współwłaścicielka restauracji Nienażarty)
Data emisji: 21.12.2016
Godzina emisji: 11.18
sm/fbi