Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Konto Usunięte Konto Usunięte 21.03.2018

Kompot z obierków i tort z wątróbki, czyli sposoby na niemarnowanie jedzenia

Tort z wątróbki wydaje się czymś, co nie przejdzie nikomu przez gardło. Jednak okazuje się, że w smaku jest fenomenalny! Co więcej, zaletą takiego pomysłu jest również to, że w domu marnuje się mniej żywności. Przykłady innych dań, które można przyrządzić z resztek jedzenia podsuwała Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję".
Posłuchaj
  • W polskich domach marnują się ogromne ilości jedzenia (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

Sylwia Majcher rozpoczyna swoją książkę od tabeli, w której wypisała najczęstsze przyczyny wyrzucania jedzenia. Są to: za duże zakupy, brak pomysłu na to, co z tą żywnością zrobić, przegapienie terminu przydatności do spożycia, nieumiejętność przedłużania świeżości, zakupy bez planu. Jak powstrzymać się przed tym, by mając pieniądze nie kupić za dużo niepotrzebnego jedzenia? – Przed pójściem do sklepu zastanowić się nad tym, na co mamy apetyt i nie ulegać promocjom. Są już sieci handlowe, które zauważyły, że promocje 1 + 1 gratis nie są dobre dla rynku. Okazało się, że produkty kupione w takiej promocji najczęściej lądują na śmietniku i niektóre sklepy wstrzymały te hasła reklamowe – mówiła Sylwia Majcher.  

Autorka książki "Gotuję, nie marnuję" zachęca do tego, by w wolny dzień przygotować sobie plan jedzenia na trzy najbliższe dni. Mięso wyjęte z rosołu można wykorzystać do krokietów lub tzw. pampuchów. Wiórki kokosowe odciśnięte z mleka kokosowego domowej roboty można użyć do ciasta lub placków. – To, że nie mamy gospodarstwa i mieszkamy w bloku, nie oznacza, że nie możemy oszczędzać śmieci i nie marnować jedzenia. Możemy bardzo dużo, tylko musimy zacząć – przekonywała na antenie Jedynki.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.   

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Sylwia Majcher (autorka książki "Gotuję, nie marnuję") 

Data emisji: 21.03.2018

Godzina emisji: 10.21

abi/ac