Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 09.01.2019

Zima w kuchni i na naszych talerzach

Czy zimą zmieniamy sposób żywienia? Ruszamy się mniej, więc może jest potrzebna specjalna dieta, żeby nie przytyć. Wiosną łatwo zgubić 1-2 kg, a zima podczas niesprzyjającej pogody jest to trudniejsze.

Gabriela Słowińska, dietetyczka, odradza rozpoczynanie dnia od kawy na pusty żołądek. - Kawa jest troszkę drażniąca, nawet ta z mlekiem - wyjaśnia. Jeżeli komuś brak zapachu i smaku kawy, to może napić się kawy Inki.

Odradza też śniadanie z pięciu jajek i boczku, a co do owsianki, to zaleca najpierw zbadanie poziomu cukru. - Owsianka to cukier, mleko to jest cukier, niezależnie czy to roślinny napój, czy mleko zwierzęce - mówi. A często do owsianki dodaje się różnych owoców lub sok, więc węglowodanów w takiej potrawie jest dużo. Jeżeli ktoś lubi jajka to nich przygotuje je na oliwie, a nie na maśle i doda warzyw.

Dietetyczka zauważa, że zimą nie potrzebujemy dużo więcej kalorii, a niska temperatura zaostrza apetyt. Przestrzega przed jedzeniem cukru, także tego w postaci czekolad i batoników. I radzi, by nie wychodzić bez śniadania z domu.

Ile można zjeść sera żółtego dziennie? Czy zima to pora na kaloryczne, ciepłe zupy? Czy warto zaprzyjaźnić się z tradycyjnymi zupami i to jakimi? Jakie produkty powinniśmy preferować?

Posłuchaj całej rozmowy, na początku której również o różnych sposobach podawania owsianki i jej zaletach.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Marta Januszewska

Material reporterski: Małgorzata Głogowska

Gość: Gabriela Słowińska (psychoterapeutka i dietetyczka)

Data emisji: 9.01.2019

Godzina emisji: 10.10

ag