Na początek goście dostaną do wypicia "Welcome drink" - ciepłe mleko z miodem - oraz paczuszkę z zestawem sklejkowych naczynek i przezroczysty plaster agatu. - Z szefem kuchni Michałem Żulewskim próbujemy na przykład robić lody z zatopionymi kwiatami. Chcemy zaproponować coś, co będzie wyjątkowe. Natomiast droga do tego będzie prowadzić przez labirynt doświadczeń - opowiada gość Czwórki i dodaje, że spotkanie będzie okazją do tego, by prześledzić naturalną drogę powstawania miodu. - Będzie rechotanie żab, słomki ze skrzypu polnego, woń ziół, ale też mniej przyjemne zapachy - ostrzega.
"Cud-Miód" odbędzie się 11 sierpnia w Muzeum Toruńskiego Piernika w Toruniu. Jak opuszcza się strefę kulinarnego komfortu i "zatrudnia" żaby? I co wspólnego mają pszczoły z historią sztuki? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.
Sushi - dla Japończyków, jak dla Polaków bigos