Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Jakub Szczypa 19.06.2017

Sushi - dla Japończyków, jak dla Polaków bigos

Sushi to potrawa, która podbiła serca smakoszy i wielbicieli zdrowego trybu życia na całym świecie. - To tradycyjna potrawa z Japonii, której jednak nie jada się tam często. Mniej więcej tak, jak Polacy spożywają bigos - opowiadał Marcin Bruczkowski, pisarz, który 10 lat spędził w Kraju Kwitnącej Wiśni.
Posłuchaj
  • O sztuce przygotowywania sushi i japońskiej kuchni mówił Marcin Bruczkowski (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także
sushi 1200.jpg
Kuchnia filmowa: Jiro i jego sushi

Gość Beaty Kwiatkowskiej radził w Czwórce, jak wybrać najlepsze sushi. - Przede wszystkim należy znaleźć się w mieście blisko wody. Transport nie służy owocom morza, a wyznacznikiem dobrego sushi jest świeżość, dlatego już w centrum kraju na sushi bym nie poszedł - mówił ekspert. Tłumaczył jednak, że częściej od sushi Japończycy jedzą misoshiru, tradycyjną zupę, zwaną też miso, której spróbować można także w naszym kraju.

Bruczkowski opowiadał także o restauracjach w Europie, w których można zjeść najlepsze sushi. Mówił także o sushi z majonezem czy kotletem schabowym i wspominał swoje podróże do Japonii, podczas których w tamtejszych restauracjach na talerzach dostawał prawdziwe dzieła kulinarnej sztuki. W programie opowiadaliśmy także o mistrzu sushi, 90-letnim Jiro Ono, bohaterze dokumentu Davida Gelba "Jiro śni o sushi".

Zapraszamy do wysłuchania nagrania całej audycji "Sztuka jedzenia" <<<

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Marcin Bruczkowski (pisarz, podróżnik)

Data audycji: 18.06.2017

Godzina audycji: 15.10

kd/jsz