Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 31.07.2017

Monika Kucia: miód jest symbolem obfitości

- Miód jest stałym elementem polskiej kultury kulinarnej. To coś, z czego możemy być dumni. Czego inni mogą nam zazdrościć - przekonuje Monika Kucia, dziennikarka kulinarna i kuratorka cyklu spotkań "Cud-Miód".
Posłuchaj
  • Dziennikarka kulinarna Monika Kucia o roli miodu w historii Polski oraz... sztuki (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

Monika Kucia Wydarzenia, które organizuję, są połączeniem uczty, spotkania wokół stołu z elementami wystawy i muzyki z labiryntem doświadczeń

Na początek goście dostaną do wypicia "Welcome drink" - ciepłe mleko z miodem - oraz paczuszkę z zestawem sklejkowych naczynek i przezroczysty plaster agatu. - Z szefem kuchni Michałem Żulewskim próbujemy na przykład robić lody z zatopionymi kwiatami. Chcemy zaproponować coś, co będzie wyjątkowe. Natomiast droga do tego będzie prowadzić przez labirynt doświadczeń - opowiada gość Czwórki i dodaje, że spotkanie będzie okazją do tego, by prześledzić naturalną drogę powstawania miodu. - Będzie rechotanie żab, słomki ze skrzypu polnego, woń ziół, ale też mniej przyjemne zapachy - ostrzega.  

"Cud-Miód" odbędzie się 11 sierpnia w Muzeum Toruńskiego Piernika w Toruniu. Jak opuszcza się strefę kulinarnego komfortu i "zatrudnia" żaby? I co wspólnego mają pszczoły z historią sztuki? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

Czytaj także
sushi 1200x660.jpg
Sushi - dla Japończyków, jak dla Polaków bigos

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: MMonika Kucia (dziennikarka kulinarna)

Data emisji: 30.07.2017

Godzina emisji: 15.15

kul/kd