Sushi - dla Japończyków, jak dla Polaków bigos
W tym czasie zmieniał się smak i gust szefów kuchni, a przede wszystkim kulinarne potrzeby społeczeństwa. W 2014 roku Biblioteka Narodowa otrzymała od Macieja Nowaka ponad 600 kart menu - ważących ponad 100 kg - z różnych restauracji. Jak wspominała Agnieszka Alberska z Biblioteki, taka kolekcja znalazła się w tym budynku po raz pierwszy. - Zdarzały się pojedyncze karty z okresu przedwojennego. W tym przypadku mamy zarówno drobne karteczki mniejszych lokali, jak i wydawnicze namiastki sztuki, oprawione w drewno - mówiła w rozmowie z Beatą Kwiatkowską. W programie sprawdziliśmy też, co pojawiało się na stołach stołecznych lokali od 1995 roku, m.in. śledzie marynowane w jagodach, kaszankę z jabłkiem czy golonkę z kapustą.
Jak zmieniał się na przestrzeni lat gust kulinarny Polaków, a jak ewoluowały menu restauracji? Co stanie się teraz z wyjątkową kolekcją Macieja Nowaka? To sprawdziliśmy w Czwórce. Mateusz Gołębiewski zaś dowiedział się, jak przygotowuje się menu. Lepsze kilkustronicowe czy krótkie, ale sezonowe? Czym jest menu degustacyjne? Jak przygotować kartę dań i jakie nazwy dla nich wybrać, aby były chwytliwe? W programie mówiliśmy także o kulinarnej przeszłości Leopolda Tyrmanda.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Agnieszka Alberska (Zakład Dokumentacji Życia Społecznego Biblioteki Narodowej)
Data emisji: 6.08.2017
Godzina emisji: 15.15
kd/jp