Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 21.11.2017

Rodzaje mąk. Pszenna, żytnia czy gryczana - którą wybrać?

- Istnieją mąki bezglutenowe, popularne są także mąki gryczane. Jednak poza mąką pszenną wszystkie rodzaje zawierają witaminy i składniki mineralne, głównie magnez. I warto je spożywać – przekonywała…
Mąka pszenna zawiera dużo glutenu?Mąka pszenna zawiera dużo glutenu?Glow Images/East News

chleb mąka jedzenie żywność 1200.jpg
Mąka - różne jej typy. Jak wybrać najlepszy?

Mąkę wykorzystujemy w kuchni na wiele sposobów - do wypieku ciast, pieczywa, a nawet omletów. - Panuje moda, by mąki nie spożywać, jednak wciąż pozostaje ona składnikiem wielu produktów, więc jadamy ją na co dzień - tłumaczyła Hanna Stolińska-Fiodorowicz, dietetyk kliniczna z Instytutu Żywności i Żywienia.

I omawiała kolejne rodzaje mąk, dzieląc je m.in. ze względu na stopień przemiału, poczynając od mąki pszennej, która zdaniem ekspertki, jest bezwartościowa pod względem ilości składników mineralnych, i dostarcza nam wyłącznie energii w postaci węglowodanów prostych. - Kolejne mąki, z wyższymi numerami, czyli innymi stopniami oczyszczenia, mają więcej otrąb i dzięki temu więcej witamin oraz składników mineralnych - mówiła ekspertka.

Hanna Stolińska-Fiodorowicz Mąka kukurydziana jest oczyszczona, więc nie zawiera właściwie wartości odżywczych. Jest jednak lekkostrawna i bezglutenowa, dlatego wciąż często się ją stosuje.

Którą mąkę najlepiej wybierać: pszenną, żytnią, kukurydzianą czy gryczaną? Która dostarczy nam najwięcej wartości odżywczych? I dlaczego popularna ostatnio nadwrażliwość na gluten wcale nie musi oznaczać całkowietej rezygnacji z niego w codziennej diecie? Zapraszamy do wysłuchania materiału reporterskiego przygotowanego przez Annę Borkowską.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Maciej Oswald

Data emisji: 21.11.2017

Godzina emisji: 12.46

kd