Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 24.10.2018

Ćwierczakiewiczowa - pierwsza kulinarna celebrytka

- Kariera Lucyny Ćwierczakiewiczowej była niezwykła. Jako pierwsza w naszym kraju zaistniała na scenie kulinarnej i rozwaliła system - mówi Gosia Molska. 
Posłuchaj
  • Gosia Molska opowiada o kuchni Lucyny Ćwierczakiewiczowej (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Czytaj także

- Do momentu wydania książki "365 obiadów" nie było żadnej książki kulinarnej, celowanej do gospodyń domowych - mówi rozmówczyni Michała Piwowarka. - To jest publikacja bardzo praktyczna - pełna porad, logicznie podzielona - dodaje. 

kuchnia koreanska bibimbap 1200 pixa.jpg
Kuchnia koreańska. Jak Marta Dymek oczyszcza lodówkę

Przepisy kulinarne z XIX wieku pisane były trochę inaczej niż współcześnie. Brakuje w nich dokładnych gramatur, a proporcje podane są specyficznym językiem, lub nie podane w ogóle. - Tę książkę trzeba rozszyfrować - podkreśla Gosia Molska. 

W książce Ćwierczakiewiczowej znajdziemy też elementy współczesne, jest tu doskonały spis treści - podzielony na miesiące. A co Lucyna Ćwierczakiewiczowa proponuje na październikowe obiady? Jaką potrawę Gosia Molska przyrządziła wraz z Michałem Piwowarkiem? O tym w nagraniu z audycji.

ZOBACZ TAKŻE Lucyna Ćwierczakiewiczowa - kulinarna gwiazda XIX wieku >>>

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek 

Data emisji: 24.10.2018

Godzina emisji: 7.16

pj/ac