Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 20.12.2018

Świąteczny stół. Jak odchudzić pierogi?

Duże porcje wysokokalorycznych świątecznych potraw mogą sprawić, że w ciągu trzech dni nasza waga wzrośnie nawet o 3 kilogramy. - Zachęcam, by jeśc mniej, ale też zadbać o sposób przygotowania jedzienia - apeluje dietetyczka. 
Posłuchaj
  • Boże Narodzenie bez zbędnych kilogramów (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Czytaj także

Potrawy wigilijne, chociaż postne, mogą być bardzo tuczące. 100 gramów jednego z najpopularniejszych światecznych dań - pierogów z kapustą i grzybami - ma 220 kcal. - Wystarczy, że nie podsmażymy ich w głębokim oleju, tylko podpieczemy w piekarniku albo podamy prosto z wody. Wtedy ich wartość kaloryczna odpowiednio zmniejszy się - wyjaśnia rozmówczyni Weroniki Puszkar. - W ten sposób pierogi możemy "odchudzić" nawet o 100 kcal - dodaje


Czytaj także
shutterstock drzewka choinka 1200.jpg
Wypożycz drzewko na święta, nie ścinaj!

A co z królem wigilijnego stołu? - Świątecznego karpia serwujemy zazwyczaj w wersji smażonej i w galarecie. Ale i na niego jest kilka sprawdzonych patentów - mówi ekspertka i podpowiada, jak przygotować karpia po grecku w wersji light i co zrobić, żeby odchudzić bigos.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał przygotowała: Weronika Puszkar 

Data emisji: 20.12.2018

Godzina emisji: 7.30

kul