Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Apolonia Cichocka 04.01.2019

Przepis na udany chleb? Najważniejszy jest zakwas

Do przygotowania smaczego chleba z chrupiącą skórką potrzebujemy dobrej jakości zakwasu. Jak go przygotować, aby nasze wypieki były udane?
Posłuchaj
  • Przepis na idealny zakwas i chleb z chrupiącą skórką zdradza kucharz, Paweł Trzaska (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Czytaj także

- Korzystam z przepisu, który dostałem jeszcze od swojej babci - mówił kucharz Paweł Trzaska z Little Chef. - Zakwas należy przechowywać w odpowiedniej temperaturze i często "dokarmiać". Niektórzy francuscy piekarze mają tradycję, żeby zaczyn na chleb przechowywać nawet trzysta lat. Kluczem jest to, aby o niego odpowiednio zadbać - opowiadał. 

Jak przygotować i dbać o zakwas? Z czego się składa? Jak długo samodzielnie przygotowany chleb zachowa swoją świeżość? W jakiej temperaturze piec i czy nada się do tego domowy piekarnik? Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania, w którym kucharz Paweł Trzaska opowiada jak przygotować domowy chleb krok po kroku. 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Kamila Dębczak i Kuba Marcinowicz

Materiał: Mateusz Kulik

Gość: Paweł Trzaska (Little Chef)

Data emisji: 4.01.2018

Godzina emisji: 8.42

ac/pj