Czwórka
Apolonia Cichocka
04.01.2019
Przepis na udany chleb? Najważniejszy jest zakwas
Do przygotowania smaczego chleba z chrupiącą skórką potrzebujemy dobrej jakości zakwasu. Jak go przygotować, aby nasze wypieki były udane?
Posłuchaj
-
Przepis na idealny zakwas i chleb z chrupiącą skórką zdradza kucharz, Paweł Trzaska (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Czytaj także
- Korzystam z przepisu, który dostałem jeszcze od swojej babci - mówił kucharz Paweł Trzaska z Little Chef. - Zakwas należy przechowywać w odpowiedniej temperaturze i często "dokarmiać". Niektórzy francuscy piekarze mają tradycję, żeby zaczyn na chleb przechowywać nawet trzysta lat. Kluczem jest to, aby o niego odpowiednio zadbać - opowiadał.
Jak przygotować i dbać o zakwas? Z czego się składa? Jak długo samodzielnie przygotowany chleb zachowa swoją świeżość? W jakiej temperaturze piec i czy nada się do tego domowy piekarnik? Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania, w którym kucharz Paweł Trzaska opowiada jak przygotować domowy chleb krok po kroku.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzą: Kamila Dębczak i Kuba Marcinowicz
Materiał: Mateusz Kulik
Gość: Paweł Trzaska (Little Chef)
Data emisji: 4.01.2018
Godzina emisji: 8.42
ac/pj