Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 17.01.2019

Zero waste w kuchni. Przejrzałe, zwiędłe i tak, je zjem

Marnowanie żywności stanowi ogromny społeczny problem. Jak z tym walczyć podpowiada w swojej książce Jagna Niedzielska.
Posłuchaj
  • Jagna Niedzielska podpowiada jak gotować i kupować bez resztek (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Czytaj także

Ostatnio głośno jest o filozofii zero waste, a warto wiedzieć, że nie jest ona niczym nowym. Nasi rodzice i dziadkowie dbali o to, żeby jak najmniej marnować i wyrzucać, dziś dużo mniej się tym przejmujemy.

- Nie znam nikogo, kto lubi wyrzucać jedzenie - mówi Jagna Niedzielska, autorka książki "Bez resztek". - Nie mamy z tego przyjemności - dodaje. 

Kiedyś bardziej szanowaliśmy produkty, teraz przez przesyt i chaos nagle się zorientowaliśmy, że chyba przesadzamy Jagna Niedzielska

Gość Kamila Jasieńskiego jako pierwszy krok do zero waste poleca sporządzanie list zakupowych. Na niej zaleca też umieszczenie rubryczki "przyjemności". Do najczęściej wyrzucanych przez nas produktów należą: suchy chleb, ziemniaki i kasze z obiadu dnia poprzedniego. Jakie sposoby na nie poleca Jagna Niedzielska? Czy głąb z kapusty może się jakoś przydać w kuchni? Co zrobić, by obok wykorzystywania kuchennych resztek, przy codziennych zakupach dbać o naszą planetę? O tym m.in. w nagraniu rozmowy. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Jagna Niedzielska (autorka książki "Bez resztek")

Data emisji: 17.01.2019

Godzina emisji: 8.17

pj/ac