Palona wołowina - przepis Jakuba Botty
- Dziś opowiem o przepisie na placki z kimchi - zapowiada Inessa Kim. - Kimchi to kiszonka, najbardziej popularna na świecie jest ta z kapusty pekińskiej. Ale tak naprawdę Koreańczycy robią kimchi z wielu różnych warzyw - tłumaczy.
Obok kimchi nie można przejść obojętnie, bo ma mocny smak i wytrawny charakter. - Z kimchi jest tak, jak z randkowaniem. Nie zawsze jest to miłość od pierwszego wejrzenia, ale warto umówić się na drugą kolację - śmieje się trener kulinarny.
- 1 szklanka kimchi, czyli kiszonka z kapusty pekińskiej
- 1 jajko
- szklanka mąki pszennej
- szklanka wody gazowanej
Arkadiusz Płoński. Jak "sprawia" ośmiornicę artysta smaku?
Do miski wbijamy jajko i wlewamy wodę. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy stopniowo mąkę. Konsystencja ciasta powinna być nieco gęstsza niż ciasta na naleśniki. Dodajemy do tego pokrojone kimchi. Na patelni rozgrzewamy olej. Warto go dobrze rozgrzać, żeby tłuszcz nie wsiąkał w ciasto. Formujemy małe placki i smażymy z obu stron.
Polewamy sosem sojowym z odrobioną miodu, koperku, płatków chili gochugaru i tego, co fantazja Wam podpowie. Smacznego!
Placki z kimchi