Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 24.04.2020

Nie tylko curry. Kulinarna podróż do Indii

Niezwykle aromatyczna, kolorowa i bardzo smaczna - tak wygląda kuchnia indyjska. Wbrew pozorom nie jest jednorodna w całym kraju. Ale niezależnie od regionu, to, co łączy dania kuchni indyjskiej, to pasja i wyczucie zdobyte dzięki praktyce. 
Posłuchaj
  • Butter chicken. Podpowiadamy jak przygotować to danie (Nie na żarty/Czwórka)
Czytaj także

W indyjskich domach na próżno szukać miarek i wag. Większość przepisów przygotowywana jest "na oko" dzięki wieloletnim doświadczeniom gospodyń. Dlatego przygotowując dania kuchni indyjskiej, warto eksperymentować, próbować i nie obawiać się kulinarnej porażki.

Zobacz
poke bowl czwórka 1200.jpg
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi

Jedną z najbardziej popularnych indyjskich potraw jest butter chicken. Danie, które w ostatnich latach zostało mocno zeuropeizowane. W Indiach każda rodzina ma swoją wersję tej potrawy. Są wersje ostre i łagodne, powstał nawet osobny rodzaj sosu zwany butter masala, który dodaje się do kurczaka. Możemy doprawiać według własnego upodobania. Jak przyrządzić chicken masala w domu?

Katarzyna Pałka z restauracji Tandor wyjaśniała, że ważnymi składnikami są świeże zioła i pomidory. Musimy mieć też gotową lub skomponowaną przez siebie przyprawę masala. Składa się na nią: kmin rzymski, chilli, kurkuma, sól i cukier - to baza podstawy. Poza nią możemy dodawać to, co najbardziej nam w tej potrawie smakuje. 

Oryginalnie przyrządza się ją w piecu tandor, ale we własnych domach możemy przygotować ją na patelni lub na grillu. 

Przepis na butter chicken:

- świeże pomidory,

- pierś kurczaka,

- przyprawa masala,

- masło,

- śmietana,

- cebula,

- czosnek,

- imbir

Przygotowanie:

Pokrojonego w kostkę kurczaka marynujemy w czosnku, kurkumie i chilli. Pieczemy go w piekarniku zawiniętego w pergaminie w 200 stopniach. Będzie gotowy po pięciu minutach pieczenia.

Na patelni smażymy czosnek, imbir i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej pokrojone świeże pomidory. Wszystko razem podsmażamy, aż pomidory rozmiękną do konsystencji sosu. Dorzucamy kostki upieczonego kurczaka, masło i śmietanę. Na koniec dodajemy garść świeżych ziół, np. posiekaną bazylię. 

Smacznego!

Więcej o historii tej potrawy w rozmowie z Katarzyną Pałką.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Katarzyna Pałka (podróżniczka, restauracja Tandor)

Data emisji: 25.04.2020

Godzina emisji: 17.08

ac/kul