Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 22.02.2020

Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi

Choć to popisowe danie mieszkańców Hawajów, jego korzenie tkwią w kuchni japońskiej. "Poke" oznacza "pokrojone na kawałki", a nazwa odnosi się do plastrów lub kawałków surowej ryby, które są podawane w misce razem z ryżem, dressingiem, warzywami i przyprawami.

Czytaj także
deep dish pizza 1200.jpg
Tort pizzowy albo zupa z serem, czyli pizza z Chicago

Poke to nieco bardziej fantazyjna, hawajska wersja powściągliwego, czystego japońskiego sashimi. Jest zdrowa, syta i łatwa w przygotowaniu.

Składniki:

Gotowany ryż, tuńczyk lub łosoś surowy (lub wędzony na gorąco/zimno), warzywa i owoce według własnego uznania, np. kilka pasków cukinii, awokado, garść wodorostów wakame, zielony ogórek, kilka rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki, ziarna sezamu.

Sposób przygotowania:

Pokrój łososia lub tuńczyka w grubą kostkę. Przygotuj marynatę z sosu sojowego, oleju sezamowego, startego świeżego imbiru, startego świeżego czosnku, suszone płatki chilli, łyżeczka ziaren sezamu. Dodaj do marynaty łososia wymieszaj całość i wstaw do lodówki na minimum pół godziny (do zamarynowania). W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do przestudzenia (do temperatury pokojowej). Podziel ryż na miski, wyłóż na wierzch zamarynowane kawałki ryby, pokrojone w plastry warzywa i posyp całość ziarnami sezamu.​


Szef kuchni Michał Czeżyk i poke bowl Szef kuchni Michał Czeżyk i poke bowl

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Krzysztof Stelmach, Michał Czeżyk (Raj w Niebie)

Data emisji: 22.02.2020

Godzina emisji: 17.16

kul