Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Anna Wierzbicka  15.11.2020

Birria tacos. Jak przyrządzić meksykański gulasz?

Birria tacos były pierwotnie przyrządzano na bazie koźliny. Dziś często miesza się różne gatunki mięs, które są duszone i zawijane w zawiesistym sosie w tortillę. 
jedzenie pizza 1200.jpg
"Sekrety włoskiej kuchni". Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?

- Taco birria to po prostu taco mięsne. To rodzaj gulaszu, bardzo długo duszonego - tłumaczył Tomasz Woźniak, trendsetter kulinarny. Birria może powstać na bazi jagnięciny, baraniny, a nawet wołowiny czy wieprzowiny. Można użyć także koziny. 

Posłuchaj
16:29 2020_11_14-17-15-49_PR4_Birria.mp3 Jak przygotować birria tacos w domu? (Nie na-żarty/Czwórka) 

Wyłowione z gulaszu kawałki mięsa rozszarpuje się, zawija w tortillę podsmażaną z serem, później tak nadziany placek macza się w sosie. - Taco wywodzi się z kuchni ludzi biednych, więc składa się z prostych składników - tłumaczył gość Czwórki, i jak podkreślał, przepis na ten rodzaj taco także nie jest trudny.

shutterstock buritto 1200.jpg
Wiele odmian i historii burrito. Zawsze cudowny smak

Zobacz także:

- Tortille można kupić, choć w naszym kraju ciężko znaleźć tak niewielki rozmiar - mówił ekspert. - Mięso dobrze jest długo dusić, dodając paprykę, cebulę, pozostałe przyprawy do meksykańskiego smaku. Dolewamy wody i dusimy, aż powstanie sos, a mięso zacznie się niemal rozpadać - podkreślał Tomasz Woźniak. - Gdy mięso już kruszy nam się pod naciskiem widelca, drobimy je na maleńkie kawałeczki i umieszczamy w tortilli. Dodajemy starty ser. W Meksyku używa się sera podobnego do jasnej mozarelli. Całość składamy na pół i podajemy z sosami typu salsa, a także kawałkami limonki - tłumaczył Tomasz Woźniak. 

Czytaj także:

ramen 1200.jpg
Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"

To danie, soczyste, chrupiące i pełne meksykańskiego smaku, podbiło serca internautów. - Tortille nasiąkają sosem, dzięki czemu świetnie wyglądają w serwisach społecznościowych, ich zdjęcia pobudzają nasze zmysły - mówił gość Czwórki. - Odzwierciedlają także całą meksykańską kulturę, ludzi, którzy lubią się cieszyć życiem, dobrze bawić i dobrze zjeść. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Tomasz Woźniak (trendsetter kulinarny)

Data emisji: 14.11.2020

Godzina emisji: 17.14

kd