Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 02.08.2021

Nie tylko sushi i ryż. Gotuj tak, jak mieszkańcy Tokio

- Nie musisz mieć pod domem tokijskiego bazaru z lokalnymi produktami, żeby gotować tak, jak to się robi w Japonii - przekonuje w książce "Tokio. Kultowe przepisy" Maori Murota. 

Nie trzeba być mistrzem sushi, żeby poradzić sobie z tradycyjną kuchnią z Tokio i z przepisami Maori Muroty Oskar Błachut

Różne spojrzenia na kultowe dania

Maori Murota dorastała w Tokio, a do napisania tej książki zainspirowały ją wspomnienia z dzieciństwa. - Murota odczarowuje kuchnię japońską, czyni ją dostępną i zrozumiałą dla każdego - mówi Oskar Błachut z wydawnictwa "Znak". - Bo to, co dla Europejczyków jest kultowe w kuchni japońskiej, niekoniecznie cieszy się kultem wśród samych Japończyków. 

Posłuchaj
13:18 CZWÓRKA Sztuka jedzenia - Tokio 01.08.2021.mp3 "Tokio. Kultowe przepisy". O książce Maori Muroty (Sztuka jedzenia/Czwórka()

Sprawdź także
tort 1200.jpg
Tortologia - współczesna nauka o artefaktach, jakimi są torty

Japończycy też jedzą krokiety

Kiedy Europejczyk myśli o tamtejszej kuchni, myśli przede wszystkim o sushi. Ale niewiele wie o tym, jak Japończycy jadają na co dzień i jak tak naprawdę wygląda kuchnia tokijska. - Ciastka z batatów czy ziemniaczane krokiety to są bardzo popularne dania wśród tamtejszych mieszkańców. A przepisy na nie możemy odtworzyć w domu. Większość składników znajdziemy w lokalnym markecie - podpowiada rozmówca Beaty Kwiatkowskiej.  

Posłuchaj także:

Spodobał mi się przepis na ramen, którego przygotowanie, według niektórych receptur, trwa ponad 40 godzin. Maori zracjonalizowała i uprościła ten przepis. Zdradziła też, że w sprzedaży są juz dostępne ramenowe kostki bulionowe Oskar Błachut

Po japońsku, czyli po ludzku

Maori Murota pracowała w Nowym Jorku i Indonezji, by ostatecznie osiąść w Paryżu, gdzie jest szefową kuchni i prowadzi warsztaty gotowania autentycznych japońskich potraw domowych. - Kiedy w wydawnictwie oglądamy książki kucharskie ze świata, pierwsza myśl, jak się pojawia, to: "matko, kto to zrobi w domu". Maori urzekła nas tym, że dzięki swoim doświadczeniom wie, jak tłumaczyć ludziom Zachodu kulturę Wschodu. Tu wszystko jest jasne i proste. Nie ma przepisów, przy których czytelnik łapie się za głowę i z góry wie, że jest na straconej pozycji - podsumowuje gość Czwórki.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Oskar Błachut (Znak Koncept)

Data emisji: 02.08.2020

Godzina emisji: 13.15

kul