Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 18.03.2018

Cukierniczy design. Jak projektować słodycze?

Torty przypominające kamień, ciastka niczym marmur i zamsz. Słodycze w najlepszych cukierniach przypominają coraz bardziej designerskie przedmioty niż znane nam słodycze.

szampan 1200.jpg
Co podczas uroczystej kolacji jedzą nobliści?

- Żeby stworzyć "Mirror glace" - błyszczącą na ciastku powłokę, mieszamy dwa kolory, które spotykając się po drodze dają efekt pięknego marmuru. Masę uzyskuje się "niby od niechcenia", ale efekt końcowy jest powalający - opowiadały Małgorzata Nagat  i Agata Stankiewicz - cukierniczki, które zajmują się produkcją designerskich słodyczy.

- Zainteresowanie designerskimi słodyczami jest bardzo duże. I nie chodzi już tylko o to, jak produkt wygląda. Zauważyłyśmy, że ludzie oprócz wyglądu bardzo mocno zaczęli doceniać smak. Kiedyś tort kojarzył się z niesmacznym maślanym kremem, który serwowany był jako główny deser przy okazji najważniejszych okoliczności w życiu wielu osób, takich jak np. wesele. My staramy się, aby nasze wypieki nie tylko pięknie wyglądały, ale też wspaniale smakowały - mówiły. 

Czy "nowoczesne" słodycze będą nam smakować? Czy przypominają jeszcze smaki znane nam z dzieciństwa? Jak smakują kiedy dodamy do nich przyprawy takie jak rozmaryn, czy tymianek? O tym w nagraniu audycji. Zapraszamy do wysłuchania nagrania. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Małgorzata Nagat (cukiernik i plastyk) i Agata Stankiewicz (cukiernik)

Data emisji: 18.03.2018

Godzina emisji: 15.08

ac