Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Jakub Szczypa 14.09.2017

Szef kuchni. Jak zostać kulinarnym artystą?

Jest mistrzem, artystą, czasem musi być po prostu dobrym rzemieślnikiem, a czasem żołnierzem. Szef kuchni - czy, aby nim zostać, wystarczy tylko doskonałe wyczucie smaku?
Posłuchaj
  • Sprawdzamy, jak zostać szefem kuchni i kto odnajdzie się w tej pracy (Dajesz radę/Czwórka)
Czytaj także

michał bryś pap 1200.jpg
Michał Bryś i jego kuchnia jak muzyka The Rolling Stones

Rola szefa kuchni zmieniała się przez lata. Od zwykłego kucharza do roli artysty. Kiedyś, aby stać się szefem kuchni trzeba było skończyć technikum gastronomiczne, dziś są to zagraniczne staże w najlepszych restauracjach na świecie. Jak przekonywał Michał Bryś, z wykształcenia aktor, zawodowo producent telewizyjny, dziś szef kuchni, by zdobyć ten zawód i się w nim odnaleźć, wcale nie trzeba kończyć specjalistycznych uczelni. - Sam pracowałem wcześniej w show-biznesie, a moją inspiracją do gotowania i tworzenia nowych dań jest muzyka. W karcie mojej restauracji znaleźć można było danie, czarny deser o nazwie "Pain It Black", czyli tytuł utworu mojego ulubionego zespołu The Rolling Stones – opowiadał.


harry potter kuchnia 1200.jpg
Magia na talerzu, czyli przysmaki rodem z Hogwartu

Praca szefa kuchni jest dziś prestiżowa, ale i ciężka, czego akurat goście restauracji nie widzą, więc także nie doceniają. Jakie cechy powinien mieć dobry szef kuchni i czy każdy może odnaleźć się w tej pracy? O tym rozmawialiśmy w Czwórce. Mówiliśmy także o światowej sławy uczelniach, które kształcą przyszłych szefów kuchni - jak wygląda tamtejsza edukacja? Zgłębiliśmy też kilka tajników savoir-vivre’u i sprawdziliśmy, jak jeść, by szefa kuchni nie zdenerwować, oraz zajrzeliśmy do restauracyjnej kuchni, by sprawdzić, jak wygląda dzień Jana Paszkowskiego, mistrza gotowania, który z wykształcenia jest... muzykiem.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Data emisji: 14.09.2017

Godzina emisji: 14.05

kd/mz