Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PolskieRadio 24
Adam Koniecki 21.03.2017

Dieta nowej epoki

Kiedyś kuchnia była królestwem pani domu. Dawno to nieaktualne. Teraz umiejętność przyrządzania potraw stała się przeżyciem koedukacyjnym. Gośćmi Polskiego Radia 24 byli Monika Kucia - publicystka, autorka książek o tradycjach kulinarnych i Piotr Szymkowiak - mistrz kucharski.

Co więcej, wspólne gotowanie stało się naszą nową „religią” - i nie bez powodu, jako że to nieliczne momenty, kiedy ludzie pracują i tworzą zespołowo, skupiają się na pozytywach, zaspokajają potrzeby stadne, wymieniają zdania, dzielą się doświadczeniem… Słowem - wspólne gotowanie (a potem – konsumowanie) ma same dobre strony.

Zdaniem Moniki Kucia dobrze, że świadomość względem odżywiania jest coraz większa. - Ludzie coraz częściej smakują życia – powiedziała gość audycji.

 - Mam nadzieje, że praca którą wykonujemy ma wpływ na podniesienie świadomości ludzi w zakresie żywienia. Nie ma żadnych usprawiedliwień, aby maltretować swoje ciało rożnego rodzaju produktami wysoko przetworzonymi, które zawierają dużo chemii – powiedział Piotr Szymkowiak.

Jednocześnie jak zaznaczył mistrz kucharski przemysł spożywczy manipuluje smakiem wielu produktów. - Nasze zachcianki na coś słodkiego biorą się stąd, że cukier jest dodawany do niemal każdego produktu, których jednocześnie jakość bardzo szybko spada. Zasoby kakaowca na świecie maleją w zastraszającym tempie. Pytanie więc co trafia do Europy i na polskie półki?  – dodał gość audycji.

Gospodarzem audycji była Monika Małkowska

Polskie Radio 24/kawa

Kwadratura Kultury w Polskim Radiu 24 - wszystkie audycje

_____________________

Data emisji: 20.03.17

Godzina emisji: 22.10