Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Jacek Puciato 14.07.2017

Rewolucja francuska. Chleby równości i awanse rzeźników

- Podczas jakobińskiej fazy rewolucji chleb miał mieć odpowiednią, ścisłą recepturę - mówiła historyk i antropolog kultury dr Monika Milewska o jedzeniu w czasach Wielkiej Rewolucji Francuskiej.

Chleb ten, przyrządzony według rewolucyjnego przepisu, zwany był "chlebem równości". Panowała rygorystyczna kontrola jego wypieku - codzienne rano przedstawiciele władzy organoleptycznie sprawdzali jakość. Niósł on również, jak opowiadała w audycji dr Monika Milewska, znaczące symboliczne treści.

W rozmowie także o pomysłach rewolucjonistów na bezmięsne miesiące (nieumotywowane oczywiście względami religijnymi) czy o prosperowaniu rzeźników na najwyższych szczeblach władzy (jeden z przedstawicieli tego zawodu żądał od deputowanych potraktowania króla w sposób iście makabryczny).

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: dr Monika Milewska (historyk i antropolog kultury)

Data emisji: 15.07.2017

Godzina emisji: 10.00

jp/mz