Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Michał Czyżewski 16.12.2017

67 opowieści o tym, jak "wódka mości się w żołądku"

– Przy degustacji mocnych alkoholi trzeba troszkę połknąć, nie można wypluć, jak w przypadku wina, więc sesje degustacyjne muszą być krótsze – mówili Aleksander Baron i Łukasz Klesyk, autorzy książki "Między wódką a zakąską".

miedzy-wodka-a-zakaska_okladka 300.jpg

Goście Dwójki podzielili swoje dzieło na dwie części. Pierwsza opisuje degustację w ciemno 67 polskich wódek czystych. Wyboru trunków autorzy dokonali w oryginalny sposób. – Wyselekcjonowaliśmy je trochę na zasadzie zabawy, na podstawie wyglądu opakowań, które pozycjonują przecież produkty na rynku. Okazało się, że pomyliliśmy się tylko w trzech przypadkach. To świadczy o wysokim poziomie polskich designerów – powiedzieli.

Druga część książki skupia się na zestawieniach pasujących do siebie potraw i napojów. Aleksander Baron i Łukasz Klesyk opowiadali m.in. o tym, jak "wódka układa się z jedzeniem", co poza tradycyjnym śledziem i kiszonym ogórkiem nadaje się na zakąskę (np. salceson i kiszona... słonina), co to znaczy, że wódka jest gładka albo że "ma strukturę kryształu", a także o tym, która z wódek kojarzy się z lizaniem gładkich powierzchni.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Aleksander Baron i Łukasz Klesyk (autorzy książki "Między wódką a zakąską")

Data emisji: 16.12.2017

Godzina emisji: 12.00

mc/mz