Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Jacek Puciato 05.08.2018

Kuchnia francuska. Przysmaki i banalna codzienność

- Jest taka kuchnia francuska, którą znamy z książek, która może jest dostępna w niektórych restauracjach, ale na co dzień jemy dosyć proste rzeczy - mówił w Dwójce kucharz David Gaboriaud.

magdalenka1200.jpg
Nie tylko magdalenki, czyli kulinaria u Prousta

- Przeciętny Francuz, który nie za bardzo przejmuje się kulinarnymi, pójdzie do supermarketu, gdzie nie znajdzie produktów regionach, ale brie robiony przemysłowo - opowiadał David Gaboriaud o tej mniej spektakularnej stronie francuskiej kuchni. Jak dodał, wielu Francuzów jada po prostu w fast foodach. Paradoksalnie również za danie narodowe Francji można by dziś uznać pizzę czy kuskus…

Co jest jednak – mimo uproszczeń wynikających z szybkości współczesnego życia czy globalizacji – wciąż typowe dla kuchni francuskiej? Jakie przysmaki – na przykład z Prowansji – można by polecić? W audycji również o tym, co stało się z jajkami na twardo we francuskich barach oraz, oczywiście, o francuskich piekarniach i celebracji chwili.

***

Tytuła audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście:  Sylwia Sasal (rzeczniczka festiwalu French Touch) oraz David Gaboriaud (kucharz, autor książek kulinarnych)

Data emisji: 4.08.2018

Godzina emisji: 12.30