Dwójka
Konto Usunięte Konto Usunięte
13.11.2018
Kulinarne zjednoczenie Polski
- W 1918 roku powstające państwo polskie nie miało jednej armii, jednego wzoru mundurów. I nie tylko. Zamieszkiwali je ludzie mający różne przyzwyczajenia. Inaczej żyli, pracowali i inaczej jadali, a zaczęli stanowić jeden naród - mówił w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski.
Posłuchaj
-
O kuchni Polaków w odzyskanej ojczyźnie (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o książce "Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)" z historykiem, szefem Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu im. M. Kopernika w Toruniu, autorem zawartego w tej publikacji komentarza naukowego.
- W tej książce chcieliśmy przedstawić niepodległość Polski od kuchni, by opowiedzieć w ten sposób kawałek naszej historii. Różne przyzwyczajenia kulinarne w różnych zaborach były rzeczą wcale nie najmniej ważną. Wręcz przeciwnie. Stanowiły o stylu życia Polaków w odzyskanej ojczyźnie i o jego poziomie. Po 1918 roku możemy mówić o kulinarnym zjednoczeniu Polski - powiedział prof. Jarosław Dumanowski.
Jaki poziom kulinarny prezentowały kuchnie mieszkańców trzech zaborów? Która kuchnia była najlepsza i na czym opiera się ich osąd? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: prof. Jarosław Dumanowski (historyk)
Data emisji: 10.11.2018
Godzina emisji: 12.30
mko/pg