Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Jacek Puciato 24.11.2018

Setki przepisów na karpia, czyli zapomniana polska kuchnia

- Zapomnieliśmy, jak karpia przyrządzać. A wystarczy jeszcze zajrzeć do książek z XIX wieku, by się przekonać, ile sposobów może być na tę rybę - mówiła w Dwójce Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, współautorka, wraz z Jarosławem Dumanowskim, książki "Kapłony i szczerzuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej".
Posłuchaj
  • - Karp to jedna z najbardziej cenionych ryb przez całe wieki. Duża i tłusta, bardzo fajne rozwiązywała problemy postu - rozmowa z Magdaleną Kasprzyk-Chevriaux i Jarosławem Dumanowskim, autorami książki "Kapłony i szczerzuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" (PR, 24.11.2018)
Czytaj także

- Karp to jedna z najbardziej cenionych ryb przez całe wieki. Duża i tłusta, bardzo fajne rozwiązywała problemy postu - dodawał Jarosław Dumanowski. Co ciekawe, w książce "Kapłony i szczerzuje" znajdziemy m.in. polemikę z "mitem o karpiu wigilijnym jako o pomyśle Hilarego Minca". Jest też frapujący wątek o "antykarpiowej" promocji łososia norweskiego czy opowieść o "karpiu katolickim i rewolucji francuskiej".

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Magdalena Kasprzyk-Chevriaux i Jarosław Dumanowski, autorzy książki "Kapłony i szczerzuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej"

Data emisji: 24.11.2018

Godzina emisji: 12.30