Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Aleksandra Rybińska 24.01.2017

Co warto wiedzieć o ryżu – głównym składniku kuchni azjatyckiej?

Dobrze znany także w kuchni polskiej, choć wydaje się, że wciąż za mało doceniany. W zestawieniu z ziemniakami i makaronem raczej nie ma szansy na miejsce pierwsze. A szkoda, bo daje nam dużo dobrego.

Ryż to rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych obejmujący 25 gatunków. Występuje w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Ryż spożywczy, będący podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata, jest produktem otrzymywanym z ziarna ryżu siewnego. Choć obecnie jego plantacje można spotkać niemal na całym świecie, kojarzy się głównie z kuchnią azjatycką. I nic dziwnego. W tamtejszej kulturze ma on specjalne miejsce: jest nie tylko podstawą wielu dań, ale też symbolem życia. Z ryżu robi się mąkę, makaron, płatki, olej, piwo, sake i papier.

Czytaj także
owoce morza_1280.jpg
Owoce morza - cenne skarby wielkich wód

Jedną z głównych zalet ryżu jest fakt, że nie zawiera on glutenu. To oznacza, że mogą go jeść osoby chore na celiakię, czyli nietolerancję tego białka. Co więcej, rzadko też wywołuje reakcje alergiczne.

Ryż jest polecany również osobom mającym wrażliwe jelita. To jeden z najłatwiej strawnych produktów węglowodanowych. Kolejną zaletą ryżu jest to, że skutecznie stopuje biegunki (wodę z gotowania ryżu dodaje się do kleików dla małych dzieci).

Foto: pixabay.com/ImageParty

Ryż jest źródłem węglowodanów złożonych - dostarcza energii, ale zaspokaja głód na długo i zapobiega jego nagłym napadom. Oznacza to też, że mogą go jeść osoby będące na diecie i dbające o smukłą sylwetkę. Ryż dostarcza cenne białko składające się z aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm sam nie wytwarza.

Brązowy, dziki i parboiled są bardziej zasobne w cenne składniki niż ryż biały. Jeśli jednak lubimy biały, wybierajmy długoziarnisty, który jest bogatszy w błonnik i wolniej trawiony.

Czytaj także
kiszone ogórki FREE_1200_660.jpg
Co się dzieje z żywnością w czasie fermentacji?

Ryż ma umiarkowany indeks glikemiczny. Zawiera dużo skrobi – węglowodanu, który jest stopniowo przyswajany, nie powodując zbyt gwałtownego wydzielania insuliny (w odpowiedzi na skok poziomu cukru we krwi). Mogą go więc spożywać osoby chore na cukrzycę. IG ryżu różni się w zależności od metody jego przygotowania. Im dłużej będziemy gotowali ryż, tym jego IG będzie wyższy. I odwrotnie, ryż ugotowany al dente (nierozmiękczony) ma niższy IG (a więc lepszy dla zdrowia).

Należy uważać na spożywanie ryżu błyskawicznego. Aby skrócić czas gotowania, jego ziarna zostały uprzednio podgotowane lub spulchnione, tak by woda mogła łatwiej wnikać do środka. Ryż błyskawiczny ma wyższy IG od tradycyjnego ryżu, nie jest też już tak zdrowy i smaczny.


Co jeszcze warto wiedzieć o ryżu?

Źródło: X-news

 


Aleksandra Rybińska