Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Tomasz Owsiński 25.10.2012

Planuj posiłki i zakupy. Nie marnuj jedzenia!

1/3 Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia - poinformowała Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności. Pytanie, ilu z nas się do tego nie przyznaje? Wyrzucamy, podczas gdy inni głodują!
Planuj posiłki i zakupy. Nie marnuj jedzeniaGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Roman Czejarek w rozmowie z Marią Gosiewską z Federacji Polskich Banków Żywności
Czytaj także

- Marnotrawienie żywności jest paradoksem, bo z jednej strony mówimy o osobach potrzebujących. W Polsce w skrajnym ubóstwie żyje 2,5 mln osób z tego milion osób korzysta ze stałej pomocy banków żywności. Z drugiej strony mówimy o osobach, które kupują za dużo i nie są w stanie wykorzystać kupowanego jedzenia - zauważyła.

Gosiewska powiedziała w Czterech porach roku, że aby nie marnować jedzenia należy planować swoje posiłki na dłuższy okres, robić listę zakupów, a także przeglądać szafki, lodówki i sprawdzać co nadaje się do zjedzenia.

Jak mówiła najczęściej wyrzucamy jedzenie ze względu na przekroczony termin przydatności do spożycia, a do najczęściej marnowanych produktów należy pieczywo, warzywa, wędliny oraz owoce.

Według gościa Jedynki należy szukać szacunku do jedzenia. - Żywność to nie jest zwyczajny produkt, to pewne dobro wyjątkowe, każdy z nas musi odżywiać się prawidłowo, żeby cieszyć się w pełni życiem - dodała.

Gosiewska mówiła także o kwestii darowizn od żywności. - W myśl ustawy sprzedawcy nie są zwolnieni z podatku VAT, zwolnieni z tego podatku są za to producenci. Sprzedawca musi taki podatek zapłacić, co w rzeczywistości oznacza, że tą żywność wyrzuci - dodała.

W sieciach handlowych marnuje się około 300 tys. ton żywności rocznie. - To jest ogrom żywności, którą mogłyby odbierać banki żywności i przekazywać na rzecz osób potrzebujących - powiedziała.

W dniach 22-28 października trwa Tydzień Otwarty w Bankach żywności. 10 Banków Żywności otwiera swoje drzwi dla wszystkich zainteresowanych wolontariatem. Każdy, kto chce dowiedzieć się w jaki sposób Banki Żywności zapobiegają marnowaniu żywności i na czym polega praca wolontariusza może zobaczyć na własne oczy jak pracuje się w Banku Żywności. Kampania została objęta patronatem Pierwszego Programu Polskiego Radia.

Posłuchaj całej rozmowy.

to