Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Katarzyna Gwiazdowska 31.01.2019

Z czego składa się prawdziwy hummus?

Kilka lat temu hummus zaczął robić furorę w polskiej kuchni. Powstają hummus bary oraz robimy go w domu w przeróżnych odsłonach.

Tymczasem nie wszystko co mielone i z dodatkiem ciecierzycy możemy nazwać hummusem. Czym zatem hummus? – Hummus to po arabsku ciecierzyca. To jedno danie jest w 100 proc. z ciecierzycy. Wszystkie inne pasty to nie jest hummus z dyni czy hummus z bakłażana, tylko to jest pieczona pasta. Ciecierzyca może się tam znaleźć ale jest wtedy zagęstnikiem, ale nie daniem samym w sobie – mówi Samar Khanafer, ekspertka kuchni bliskowschodniej.

Zapraszamy do wysłuchania nagrania, w którym Katarzyna Pruchnicka podaje przepis na wyjątkową pastę z pieczonej dyni.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Samar Khanafer (eskpertka kuchni bliskowschodniej)
Data emisji: 31.01.2019
Godzina emisji: 11.34

kg