Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Jakub Szczypa 24.02.2017

Przepis na długowieczność. Jak to robią w Japonii?

Japończycy jedzą tak, aby nasycić się jedynie w 80 procentach, a ich śniadanie to kawał porządnego posiłku. - Jesteśmy tym, co jemy, dlatego Japończycy już od małego uczeni są ważnych zasad zdrowia - tłumaczy w Czwórce Alicja Than, japonistka i restauratorka.     
Posłuchaj
  • Alicja Than o zdrowym żywieniu w japońskim stylu (Dzień Kobiet/Czwórka)
Czytaj także

Przyczynkiem do dyskusji na temat japońskich metod na zdrowie jest książka "Zdrowy jak japońskie dziecko" autorstwa Naomi Moriyamy i Williama Doyle'a. Już w jej wstępie poznajemy najważniejsze czynniki wpływające na długowieczność Japończyków, a są wśród nich: ruch fizyczny, zmniejszanie stresu poprzez kontemplację, a przede wszystkim zdrowe jedzenie od dzieciństwa. - Sześciomiesięczne dzieci są tam karmione naturalnym ryżem ze szpinakiem - mówi Alicja Than.

Alicja Than W wielu miejscach w Japonii posiłki muszą być przygotowywane ze świeżych produktów, a ewenementem jest Okinawa. Tam starsi ludzie uprawiają swoje ogródki 

Jak takie zdrowe żywieniowe nawyki wprowadzić na naszym gruncie? - Warto chadzać na lokalny bazarek i kupować świeże produkty. W japońskiej diecie kalorie pochodzą przede wszystkim z warzyw owoców i zdrowych zbóż - przekonuje zaproszona ekspertka. - Niezwykle istotna jest także zmiana nawyków, celebrowanie posiłków i włączenie dzieci w proces ich przygotowania - dodaje.

Obecnie z problemem otyłości zmaga się około 30 procent całej naszej populacji, jednak w najmniejszym stopniu dotyka on Japonii. Słuchając nagrania audycji dowiecie się, dlaczego nie trzymać słodyczy w domu, czemu w Japonii dzieci jedzą posiłki na mniejszych talerzykach, na czym polega kultura przygotowywania pudełek bento oraz jak ćwiczyć elastyczną powściągliwość.

***

Tytuł audycji: Dzień Kobiet

Prowadzą: Aleksandra Jasińska i Karina Terzoni

Gość: Alicja Than (japonistka i restauratorka)

Data emisji: 24.02.2017

Godzina emisji: 7.07

jsz/kul